Aleviler boykottan önce alanlara çıktı

Aleviler, “Eğitimde gericileşmeye karşı, laik, bilimsel, anadilde eğitim ve demokratik yaşam” sloganıyla bugün Kadıköy'de bir miting düzenledi. Hükümeti eleştiren örgüt temsilcileri, zorunlu din derslerinin kaldırılmasını istedi.

Alevi dernekleri ve sivil toplum örgütleri, Kadıköy İskele Meydanı’nda miting düzenledi. Binlerce kişinin katıldığı mitinge, çok sayıda Alevi örgütünün yanı sıra, İHD, KESK, DİSK Eğitim Sen, HDP, ÖDP, Halkevleri ve CHP’nin de aralarında bulunduğu çok sayıda siyasi parti ve sivil toplum örgütü de destek verdi. Taraftar grupları, Çarşı ve Sol Açık da miting alanındaydı.

Mitingde, Sivas Madımak Katliamında hayatını kaybeden aydınların fotoğrafları taşındı. Gezi direnişi ve Kobane’de hayatını kaybedenler de kürsünden anıldı. 

Semah gösterisiyle başlayan mitingde Alevi örgütlerinin temsilcileri konuşma yaptı. hükümetin Alevilere dönük asimilasyon politikası uyguladığı vurgulanan konuşmalarda Alevi çalıştayları da eleştirildi. 

AİHM kararlarını uygulayın 

Mitingi düzenleyen kurumlar adına konuşan Alevi Bektaşi Fedarasyonu Genel Başkan Yardımcısı Baki Düzgün, hükümetin tekçi bir zihniyetle toplumu düzenlemek istediğini söyledi. Düzgün, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM), zorunlu din dersleriyle ilgili olarak verdiği kararların uygulanması çağrısı yaptı. 

Düzgün, konuşmasının devamında şunları söyledi, “Ayrıcalık istemiyoruz, ayrımcılığın son bulmasını istiyoruz. İnsanların dili, rengi ne olursa olsun, eşit yurttaşlık hakkı talep ediyoruz. Bunu hep birlikte başaracağız."

13 Şubat’ta boykot var

Mitingde konuşan Eğitim Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca ise hükümetin eğitimi gericileştirdiğini savunarak 19. MEB Şurası'nda alınan kararların hayata geçirilmesine karşı, 13 Şubat’ta greve çıkacaklarını söyledi. Alevi örgütleri ve Eğitim-Sen'in çağrısıyla düzenlenecek boykot eyleminde öğretmenler grev yapacak. 

Kategoriler

Güncel İnsan Hakları



Yazar Hakkında

1985 doğumlu. Güncel politika, insan hakları, azınlık mülkleri ve Kürt meselesi üzerine haberler yapıyor. Musa Anter Gazetecilik Ödülleri 2008 yılı en iyi haber ödülü sahibi.