Vatandaki Hezeyan'a ödül

Magnum Vakfı'ndan ödül kazanan fotoğrafçı Emine Gözde Sevim'le ödülü ve fotoğraf yolculuğunu konuştuk.

Magnum Vakfı, 2009 yılından bu yana fotoğraf sanatçılarının bagımsız projelerini desteklemek amacıyla Magnum Acil Yardım Fonu (Magnum Emergency fund) adıyla bir yarışma düzenliyor. Bu yılki yarışmayı kazananların arasında ise Türkiye’den kadın bir fotoğrafçı bulunuyor. Emine Gözde Sevim ile ödülü ve fotoğraf yolculuğunu konuştuk.         

Ödül kazandığın çalışmandan bahseder misin?

‘’ Homeland Delirium’’  (Vatandaki Hezeyan) son yedi yıldır Ortadoğu  coğrafyasına odaklanmış çalışmalarımdan biri. Bu coğrafyada geçirdiğim zamanı ve bunun kişisel deneyimlerden yola çıkarak bana verdiği hisleri anlatmaya çalışıyorum. Özellikle bu çalışmada anlatmaya çalıştığım hikaye de Gezi parkı protestoları ile kaçınılmaz hale gelen bir nevi varolma mücadelesi.

Bu oldukça prestijli bir ödül. Türkiye’den kadın bir fotoğrafçının bu ödülü kazanması ise bir ilk. Sen bu durumda neler hissettin ve sana yüklediği sorumluluklar nelerdir ?

Sorumluluk odüllerden değil, yaşanılan deneyimlerden beslenen bir duygu açıkçası. Boyle bir ödülle desteklenmenin iki ana önemi olduğunu düşünüyorum. Birincisi çalışmalarımı devam ettirmeme yardımcı olacak bir desteğin sunulmasi. İkincisi de prestiji yüksek bir kurum tarafından desteklenmiş olmanin yeni kitlelere ulaşma şansını doğurması. Çalışmalarım Ortadogu üzerine ve belgesel yaklaşımlı; ama öte yandan görsel anlamda belgeselden veya fotomuhabirliginden uzak, daha saydam bir dilde oldugu icin ulaşabildiğim kitlenin artması beni mutlu ederi.

Gelecekteki projelerin neler?

Şu an halen ‘Homeland Delirium’ üzerinde çalışıyorum. Çünkü hala sorularım var. Bu topraklarda kendimi kaybedip tekrar bulmayı istediğim deneyimler var.

Emine Gözde Sevim kimdir?

1985 yılında İstanbul’da doğan Sevim, 2001 yılında burslu olarak lise eğitimini tamamlamaya Amerika’ya gitti. Üniversitede Sosyoloji, Uluslararası ilişkiler ve Fotoğraf bölümlerini bitirdi. New York’ta çeşitli alanlarda fotoğrafçılarla çalışma ve fotoğraf tarihi üzerine video prodüksüyonu yapma fırsatı buldu. 2012’den bu yana sadece kişisel fotoğraf projeleri üzerinde çalışıyor.



Yazar Hakkında