Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay Birinci Başkanları belli oldu

Bugün yapılan yüksek yargı seçimlerinde Anayasa Mahkemesi Başkanlığına Zühtü Arslan, Yargıtay Birinci Başkanlığına ise 13. Ceza Dairesi Başkanı İsmail Rüştü Cirit seçildi.

Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay başkanlarının emekli olması nedeniyle boşalacak koltuklar için başkanlık seçimi yapıldı. 

Anayasa Mahkemesi Başkanlığına Zühtü Arslan seçildi. Yargıtay Birinci Başkanlığına ise 13. Ceza Dairesi Başkanı İsmail Rüştü Cirit seçildi.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, seçim sonrası yaptığı açıklamada 'tek çatı altında iki başkan olmaz' diyerek 13 Mart'ı beklemeden görevini Zühtü Arslan'a devredeceğini açıkladı. Kılıç, emekli olduktan sonra siyesete girmedyi düşünmediğini söyledi. 

Zühtü Arslan kimdir?

Zühtü Arslan, 1 Ocak 1964'te Yozgat'ın Sorgun ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Sorgun'da tamamladı. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi bölümünden 1987'de mezun oldu. Yüksek lisansını İngiltere'de Leicester Üniversitesi Hukuk Fakültesinde "İnsan Hakları ve Sivil Özgürlükler" alanında, doktorasını da aynı fakültede Anayasa Hukuku alanında yaptı, 2002'de doçent, 2007'de profesör unvanını aldı 

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde 2001 yılında bir süre çalışan Arslan, 23 Aralık 2010'dan itibaren Basın İlan Kurumu Genel Kurul üyeliği görevini yürüttü.

2009'da Başkanlığına atandığı Polis Akademisi'nde uzun yıllar lisans ve lisansüstü düzeyde "Anayasa Hukuku", "İnsan Hakları", "Devlet Kuramları" gibi dersler verdi. Ayrıca, 2000-2003 yılları arasında Bilkent Üniversitesi'nde "Turkish Public Law" dersini, 2003-2009 yılları arasında da Başkent Üniversitesi'nde "Hukuk ve Siyaset" dersi verdi.

Anayasa Teorisi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nde Din Özgürlüğü ve Türk Parlamento Tarihi 1957-1960 (3 Cilt) adlı kitapları bulunan Arslan'ın, "Constitutional Law of Turkey" başlıklı bir ortak kitabı ve "ABD Yüksek Mahkemesi Kararlarında İfade Özgürlüğü' adlı bir derleme eseri bulunuyor.

Anayasa yargısı, insan hakları, özgürlük-güvenlik ilişkisi ve siyasi partiler hukuku gibi alanlarda Türkçe ve İngilizce yayımlanmış makaleleri ve bildirileri bulunan Arslan, Yükseköğretim Genel Kurulu'nca gösterilen üç aday arasından Cumhurbaşkanı tarafından 17 Nisan 2012 tarihinde Anayasa Mahkemesi Üyeliğine seçildi.

Arslan, evli ve dört çocuk babası. 

İsmail Rüştü Cirit kimdir?

23 Mart 1955’te Balıkesir Burhaniye doğumlu olan İsmail Rüştü Cirit, İzmir Namık Kemal Lisesi’ni bitirdi, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden 1978 yılında mezun oldu. Burhaniye hakim adayı olarak mesleğe başlayan İsmail Rüştü Cirit, çeşitli hakimlik görevlerinde bulundu. Üsküdar Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı görevindeyken 2004′te Yargıtay üyeliğine seçilmiş, halen Yargıtay 3. Ceza Dairesi Üyesi olarak görevini sürdürmekte iken 2011′de Yargıtay Büyük Genel Kurulu’nca 13. Ceza Dairesi Başkanlığına seçildi. Evli ve üç çocuk babasıdır. İsmail Rüştü Cirit Üsküdar 2. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı iken AKBİL davasında dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın beraatına karar verdi.

Kategoriler

Güncel Türkiye



Yazar Hakkında