Turizm teşvik paketinde Yerevan da var

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, önümüzdeki 2 ay boyunca, seyahat acentelerinin organizasyonuyla belli ülkelerden gelen her yolcu uçağına 6 bin dolarlık yakıt desteği uygulayacaklarını söyledi. Teşvikin uygulanacağı yerler arasında İran, Rusya, Azerbaycan ve Ukrayna gibi ülkelerin yanı sıra Ermenistan da bulunuyor.

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, tur operatörlerine Hazine destekli kredi kefaleti sağlanacağına ilişkin açıklamasının ayrıntılarını sosyal medya hesabından paylaştı. 

Bilette indirim

Bakan Çelik, başta Rusya olmak üzere bu ülkelerde yaşayan ekonomik sıkıntıların önümüzdeki dönemde turizm sektörüne olumsuz etkide bulunacağını düşündüklerini söylerken, erken rezervasyonlarda azalma ve iptaller görülmeye başlandığını bildirdi. Çelik, iki temel konuda acil destek ve yardım içerikli bir paket hazırladıklarını ve Başbakan Davutoğlu’na sunduklarını belirterek “Önümüzdeki 2 ay seyahat acentelerinin organizasyonunda İran ve Rusya’dan ülkemize gelecek her yolcu uçağına 6 bin dolar yakıt desteği verilecek. Bu iki ülkenin yanı sıra BDT ülkeleri Azerbaycan, Belarus, Ermenistan, Moldova, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan, Gürcistan, Özbekistan ve Ukrayna’dan gelen yolcu uçakları da bu fırsattan yararlanabilecek” diye konuştu. Çelik ayrıca Hazine destekli kefalet sistemi kapsamında, teminat sıkıntısı çeken turizm firmalarına, kredi garanti fonu tarafından kefalet desteği sağlanarak, bu firmaların finansmana erişimlerinin kolaylaştırılacağını söyledi.

Değerlendirme için iki aylık süre kısa

Ermenistan – Türkiye arasında düzenlenen uçak seferlerine aracılık eden Armavia Tur yetkilisi Ersin Tüfekçi’den bu gelişmeyle ilgili görüşlerini aldık. Tüfekçi, Yerevan-İstanbul arasında yılda yaklaşık 90, Yerevan-Antalya arasında yaklaşık 20, toplamdaysa 100 ila 120 uçuş yapıldığını ve yolcu sayılarında giderek düşüş yaşandığını söyledi. Sefer başına 6 bin dolarlık yakıt desteğinin, Ermenistan’dan Türkiye’ye gelen uçaklar için bilet fiyatlarında 30-40 dolarlık indirim olarak yansıyabileceğini belirten Tüfekçi, 2 aylık sürenin, bu desteğin etkilerini görebilmek için kısa olabileceğini belirtti.



Yazar Hakkında