Muhaliflere bir şüpheli saldırı daha

7 Şubat’ta Ermenistan’da üç kişi tarafından kaçırılan ve dövülen Müreffeh Ermenistan Partisi (PAP) aktivisti Artak Kaçaryan’a yapılan saldırı, ülke gündeminin ilk sıralarında.

9 Şubat PAP taraftarları hükümet binası önüne yürüyerek Kaçaryan’a saldıranların bulunmasını istedi. Ülkenin ana muhalefet partisinin lideri ise saldırganların bulunmaması halinde ‘grup olarak meclisten istifa edeceklerini’ açıkladı. 

Muhalefet hükümeti suçluyor

Saldırıyla ilgili soruşturma başlamış olsa da PAP, Kaçaryan’ın hükümet destekli gruplar tarafından saldırıya uğradığını iddia ediyor. Saldırı sonrası bir açıklama yapan PAP Genel başkanı Gagik Tsarukyan, ‘ülkedeki mafya atmosferinin sorumluluğunun hükümete ait olduğunu, siyasi gücün toplumsal harekete saldırdığını’ savundu.

Başbakan Hovik Abrahamyan ise Tsarukyan’ın açıklamasını ‘büyük bir hata’ olarak değerlendirdi. Saldırıyı kınamakla birlikte olayda hükümetin sorumluluğu iddiasını reddeden Abrahamyan, şiddetin yükselmesi durumunda esas sorumlunun Tsarukyan olacağını belirtti.

Ermenistan’da parti üyelerinin saldırıya uğramasının ilk örneği Kaçaryan değil. Son birkaç ayda muhalefet partisi siyasileri ve aktivistler saldırıya uğramış, bu saldırıların failleri bulunamamıştı.  

Tepki çeken vergi kanunu

Ermenistan’da bir süredir hükümet gündeminde olan ve 1 Şubat’ta meclisten geçirilen yeni vergi kanunu son günlerde gerilimi tırmandırmıştı. Sarkisyan hükümetinin ‘vergi kaçakçılığını önleme’ amacıyla yaptığı yeni düzenleme, işletmelerde vergi oranını düşürerek, vergi ibraz edilmesini zorunlu kılıyor ve ibraz etmeyenlere vergi cezası öngörüyor. Küçük ve orta ölçekli işletmeler, kanun tasarısı yayımlandıktan sonra ülkede irili ufaklı pek çok protesto eylemi yapmış, bu eylemlerin başını kendisi de varlıklı bir iş insanı olan PAP partisi Genel Başkanı Gagik Tsarukyan çekmişti.

Eylemlerin sözcülerinden biri olan PAP üyesi iş insanı Artak Kaçaryan 7 Şubat günü, kimliği bilinmeyen üç kişi tarafından kaçırıldı saatlerce alıkonulduktan sonra evinin yakınında bir yere atıldı. Durumu hâlâ kritik olan Kaçaryan yoğun bakımda tedavi görüyor. 

Kategoriler

Güncel Ermenistan



Yazar Hakkında

1987 İstanbul doğumlu. Agos web sitesinin editörü; insan hakları, ifade özgürlüğü, çevre hareketleri, güncel politika ve yaşam haberleri yapıyor.