ABD’de Türkiye lobisine karşı kampanya

Amerikalı Ermenileri temsil eden kurumların oluşturduğu koalisyon, ABD’deki çeşitli şirketlere, üniversitelere ve sivil toplum kuruluşlarına mektup göndererek, Türkiye adına Ermeni Soykırımı’nı inkâr etmek için ülkede lobi faaliyetleri yürüten iki danışmanlık firmasıyla iş ilişkilerini kesmeleri çağrısında bulundu.

Söz konusu iki danışmanlık şirketi, iki eski ABD Kongresi üyesine ait. İlki, Dick Gephart’ın sahip olduğu Gephart Government Affairs, diğeriyse Denis Hastert’in yönettiği Dickstein Shapiro. 

ABD Adalet Bakanlığı Dış Temsilciler Tescil Yasası kayıtlarına göre, Gephardt Government Affairs, Dickstein Shapiro, Greenberg Traurig, Alpaytac ve LB International danışmanlık firmaları, Türkiye adına faaliyet gösteriyor.

ABD’deki dört büyük Ermeni organizasyonundan oluşan koalisyon (Amerika Ermeni Ulusal Komitesi, Amerika Ermeni Kongresi, Batı ve Doğu yakası Ermeni Gençlik Federasyonu) adına konuşan Ermeni Ulusal Kongresi Yönetim Kurulu Başkanı Aram Hamparian, “Gephart ve Hastert’in, Türkiye ile kontratlarını feshetmeleri gerekiyor; şayet bunu yapmazlarsa, diğer müşterileri onlarla çalışmayı bırakacak”larını ve bir zamanlar hizmet ettikleri Beyaz Saray ve ABD Kongresi’nde yabancı bir hükümetin lobi faaliyetlerini yürüterek milyonlar kazanmanın bu kişiler adına bir utanç kaynağı olduğunu söyledi.

ABD’de yayımlanan California Courier gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni Harut Sassounian ise  konuyla ilgili olarak, “Eski Kongre liderleri Gephardt ve Hastert, ahlaksız ve namussuz birer şarlatandırlar. Görevde oldukları dönemde, Ermeni Soykırımı’nın tanınması gerektiğini savundular, ama Kongre’deki görev süreleri dolduktan sonra bir avuç Türk Lirası karşılığında ruhlarını soykırım inkârcılarına sattılar ve korkunç bir suçun üstünü örtmek için kan bedeli aldılar. Amerikalı Ermeniler, şimdi, Gephardt ve Hastert’e ait tüm şirketlerin müşterilerine, bu şirketlerle yaptıkları sözleşmeleri iptal etmeleri uyarısında bulunuyor. Eğer bu olmazsa, Amerikalı Ermeniler ve tüm dürüst Amerikalılar, Gephardt ve Hastert’le çalışan tüm şirketlerin ürünlerine yönelik ülke çapında bir boykot başlatacaklar” diye konuştu. Gephardt ve Hastert ile çalışanlar arasında PepsiCo, TIME Inc., Amazon.com ve Chrysler gibi şirketler de bulunuyor.

 

Kategoriler

Güncel Diaspora



Yazar Hakkında