'Minsk grubu işlevini sürdürüyor'

Moskova ile Yerevan arasında diplomatik ilişkilerin tesisinin 20. yıl dönümü dolayısıyla Ermenistan'ın başkenti Yerevan'a resmi ziyarette bulunan Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, mevkidaşı Edvard Nalbandyan ile bir araya geldi. Lavrov açıklamalarında Karabağ, İran ve Suriye konularına değinirken, iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine vurgu yaptı.

Lavrov ilk olarak, 1915 Ermeni Soykırımı’nda hayatını kaybedenler için inşa edilmiş Dzidzernegapert Anıtı’na çelenk koyarak Yerevan’daki temaslarına başladı.

Temaslarında ikili ve bölgesel gelişmeleri ele alan Lavrov ve Nalbandyan, daha sonra düzenlenen ortak basın toplantısında Ermeni-Rus ilişkilerini değerlendirdi.

Lavrov, basın toplantısındaki konuşmasında, Rusya ile Ermenistan ilişkilerinin derin tarihe dayandığını ifade ederek, iki ülkenin stratejik ortak olduğunu kaydetti.

İki ülkenin sıkı iş birliği içinde olduğunu ifade eden Lavrov, Moskova ile Erivan arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi için uzun bir süreyi kapsayan ve 2020'ye kadar öngörülen bir ticari-ekonomik program hazırlamasının planlandığını söyledi.

Nalbandyan'la ikili ilişkilerin nasıl geliştiğini, Birleşmiş Milletler Topluluğu'ndaki gelişmeleri ve bir dizi konuyu ele aldıklarını belirten Lavrov, ikili ilişkilerin bundan sonra da devam edeceğini ifade etti.

İRAN’A MÜDAHALE RUSYA’YI DA İLGİLENDİRİR

İran'a yönelik tüm işlemlerin meşru zeminde olabileceğini söyleyen Lavrov, İran'a yönelik olası askeri operasyon kararı durumunda bunun hem Azerbaycan'ın hem de Ermenistan'ın güvenliğini ilgilendireceğini ifade ederek, ayrıca mülteci akımı dikkate alınırsa bu konunun Rusya'yı da ilgilendirdiğini bildirdi.

Bölge güvenliğinin tehlike altında olabileceğine dikkati çeken Lavrov, ''O kadar çok unsur var ki sonuçlarını öngörmek çok zor'' dedi.

MİNSK GRUBU İŞLEVİNİ SÜRDÜRÜYOR

Lavrov açıklamasında Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki Dağlık Karabağ sorununa da değindi. Karabağ ile ilgili sorunun barışçıl yollarla çözümünde arabuluculuk rolü üstlenen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Minsk Grubu'nun eşbaşkanlarından biri olan Rusya'nın bundan sonra da söz konusu sorunun çözümü için çaba göstermeye devam edeceğini açıklayan Lavrov, hem eşbaşkan olarak hem de Rusya Federasyonu olarak çözüm için yardıma hazır olduklarını söyledi.

SURİYE’NİN DOSTLARI’NIN İŞİ DEĞİL

İstanbul'da geçtiğimiz gün düzenlenen Suriye'nin Dostları Konferansı'nda, Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği'nin Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan'ın hazırladığı plana destek verilmiş ancak bu plan çerçevesinde gerçekleştirilecek müzakerelerin açık uçlu olmadığı belirtilmişti.

Ermenistan’daki ilk temaslarının ardından düzenlediği basın toplantısında bu toplantıya da tepki gösteren Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Annan Planı'nı değerlendirecek kurumun 'Suriye'nin Dostları' değil Birleşmiş Milletler Güvenlik konseyi olduğunu söyledi. Beşar Esad, Annan'ın hazırladığı planı kabul ettiğini açıklamıştı.

NALBANDYAN İKİ ÜLKE ARASINDAKİ TİCARİ HACME DEĞİNDİ

İkili ilişkilerin düzeyinden bahseden Nalbandyan ise geçen sene Lavrov ile 10 kez, bu sene ise 4'üncü kez görüştüklerini kaydederek, ''Sadece son 3 yılda devlet başkanlarımız 40 kez görüşmüştü'' dedi.

Rusya ile ilişkilerinden memnuniyetlerini dile getiren Nalbandyan, ekonomik ilişkilerin de yoğun olarak geliştiğini belirterek, ''Bugün iki ülke arasında ticaret hacmi 1 milyar dolara ulaşmakta, Ermenistan'a yapılan yatırımlar ise 3 milyar dolar'' diye konuştu.

Ermenistan'da resmi temaslarda bulunan Lavrov'un, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, Başbakan Tigran Sarkisyan, Meclis Başkanı Samvel Nikoyan ve diğer üst düzey yetkililerle bir araya gelmesi bekleniyor.

 

 

Kategoriler

Güncel Dünya Ermenistan