EURONEST'te Karabağ atışması

Azerbaycan’ın Başkenti Bakü’de düzenlenen ve Ermenistan heyetinin katılıp katılmayacağı konusu uzun süre tartışma konusu olan Euronest Parlamenterler Asamblesi dün başladı. Azerbaycan’ın güvenlik garantisi vermesinden sonra Bakü’ye giden Ermenistanlı milletvekillerinin katıldığı ilk oturumda Karabağ gerginliği yaşandı.

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de düzenlenen Euronest Parlamenterler Asamblesi Toplantısı'nda Azeri ve Ermeni heyeti arasında Yukarı Karabağ krizi yaşandı. 4 Nisan'a kadar devam edecek toplantının ilk gün oturuma katılan Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyorov'un Dağlık Karabağ sorunu ve Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü konusundaki konuşması Ermeni milletvekillerini rahatsız etti. Ermenistan Delegasyonu'ndan Naira Zohrabyan, Elmar Memmedyarov'un konuşmasına itiraz etti.

Azeri Bakan, Ermeni vekile BM Güvenlik Konseyinin konuyla ilgili aldığı 4 kararı hatırlattı. Ermeni heyeti Memmedyarov 'un Karabağ konusunda kullandığı işgal sözcüğünün metinden çıkartılmasını istedi.

‘İŞGAL DEĞİL HALKIN KENDİ HAKKINI TAYİN ETME HAKKI’

Euronest Ermenistan Delegasyonu üyesi Naira Zohrabyan Bakü’deki toplantıda yaşanılanları News.am haber sitesine aktardı. Başlangıçta toplantının oldukça olumlu bir havada başladığını belirten Zohrabyan, sabahki oturumun gündeminde ‘Doğu Ortaklığı’ ve AB ülkelerinde basın özgürlüğü konularının görüşülerek demokratik gelişim perspektiflerinin değerlendirdiğini kaydetti. Azerbaycanlı parlamenterlerin de gündeme sadık kalarak ‘her sorunu Karabağ meselesiyle ilişkilendirmek’ten imtina ettiklerini söyleyen Zohrabyan, daha sonra Siyasi Komite oturumunda söz alan Azerbaycan Dışişleri bakanı Elmar Mamedyarov’un bu olumlu izlenime gölge düşürdüğünü belirtti.

Mamedyarov’un onbeş dakika boyunca ağırlıklı olarak Karabağ sorununa ayırdığı konuşmasından sonra Naira Zohrabyan söz alarak Mamedyarov’u tarihi kanıtları maksatlı olarak tahrif etmekle suçladı. Zohrabyan şöyle konuştu “Sizin ‘işgal’ olarak adlandırdığınız uluslararası hukukun temel ilkelerinden birisi olan ‘halkın kendi kaderini tayin etme hakkı’nın hayata geçirilmesidir. Siz sayın dışişleri bakanı anlaşmazlığı, kanıtları ve tarihin tüm özünü bir kez daha tahrif ettiniz. Bizim bildiğimiz tek işgal vakası Şahumyan ve Martakert yörelerinin Azerbaycan tarafından işgalidir″ dedi.

Toplantılardaki oturumlarda; AB politikalarına uyum, enerji güvenliği, insan hakları, demokrasi, siyaset, eğitim ve kültür konuları ele alınacak. Toplantının resmi açılışı yarın Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev' in de katılacağı törenle yapılacak.

Asambleye gidip gitmeyecekleri uzun süre tartışma konusu olan Ermeni milletvekilleri, Azerbaycan'ın güvenlik garantisi vermesinden sonra Bakü'ye geldi. Euronest Parlamenterler Asamblesi'nin Doğu Ortaklığı programı üyesi ülkeler; Ukrayna, Belarus, Moldova, Gürcistan ve Ermenistan.