TBMM 12 Eylül davasına müdahil oluyor

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) de, 12 Eylül darbesi davasına müdahil olmak için ilgili mahkemeye başvurdu. Böylece davanın müdahilleri arasına, CHP, AK Parti ve MHP'nin yanı sıra darbenin 'birinci derece mağduru' olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi de katıldı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) de, 12 Eylül darbesi davasına müdahil olmak için ilgili mahkemeye başvurdu. TBMM'nin mahkemeye müdahillik başvuru dilekçesinde 'sanıkların gerçekleştirdiği askeri müdahale ile kaynağı anayasadan olmayan yetkiler kullanılarak TBMM'ye ait yasama yetkisi, zor ve güç kullanılarak elinden alınmış, Anayasal görevi yapması engellenmiştir' denildi. 

Öte yandan binlerce kişi 12 Eylül darbesi davasının başlayacağı 4 Nisan Çarşamba günü Ankara'da mahkeme önünde bulunmak için Türkiye'nin dört bir yanından yola çıktı. Açıklanan programa göre; 4 Nisan Çarşamba günü, Saat: 10.00'da Ankara, Kolej kavşağında toplanılıp, Sıhhiye semtindeki Ankara Adliyesi'ne bir yürüyüş yapılarak, darbecilerin görülmekte olan davasına sokaktan müdahil olunacağı bildirildi.

TBMM'nin başvurusunda, şu ifadelere yer verildi:

TBMM DARBENİN BİRİNCİ DERECE MAĞDURU

''Askeri müdahalenin yapıldığı tarihte yürürlükte bulunan 1961 Anayasası'na göre, yasama yetkisi Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndedir. Bu yetki devredilemez hükmünü içermektedir. TBMM'ye ait olan bu yetki, mutlak ve münhasır bir yetkidir. Sanıkların gerçekleştirdiği askeri müdahale ile kaynağını anayasadan olmayan yetkiler kullanılarak TBMM'ye ait yasama yetkisi, zor ve güç kullanılarak elinden alınmış, Anayasal görevi yapması engellenmiştir.

Bu nedenle TBMM, sanıklara isnat edilen suçun birinci derece mağdurudur. Davaya müdahil olarak katılınması gerekmektedir. Bu yönde talep yazısı ilgili mahkemeye verilmiştir.''

 

(Kaynak: Sesonline)

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem

Etiketler

12 eylül darbesi