Yunanistan için kritik 48 saat

Brüksel’de yapılan Euro Bölgesi Maliye Bakanları toplantısında Yunanistan, Avrupalı ortaklarının yardım paketinin süresinin uzatılması önerisini reddetti. Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varufakis ise Atina ile Eurogroup arasındaki anlaşmazlığa rağmen, 48 saat içinde ortak bir yol bulunup, namuslu bir anlaşma sağlanacağını söyledi.

Brüksel'de Avrupa Birliği ve Yunanistan arasında yürütülen borç müzakerelerinin ilk turu sonuçsuz kaldı. Yunan heyeti, önerilen yeni paketi kabul etmedi.

Alınan bilgiye göre, Yunanistan Başbakanlık Bürosu'ndan Eurogroup'a gönderilen resmi olmayan bir yazıda (non paper), Yunan hükümetinin Eurogroup'un bu konudaki uyarısını reddettiği bildirildi.

Euro Bölgesi Başkanı Jeroen Dijsselbloem, yardım paketinin süresinin uzatılması doğrultusunda Yunanistan’a başvurması 5 gün zaman vermişti. 

Yunanistan Başbakanlık Ofisi, Euro Bölgesi Maliye Bakanlarının verdiği 5 günlük süreye cevaben, "Yunan hükümetinin halkın iradesine tamamen karşı olan bir metni kabul etmesi mümkün değil. Birileri müzakere istemiyor ve başarısızlığa uğramış bir programı desteklemekte ısrar ediyor" açıklaması yaptı. 

‘Euro’da kalacağız'

Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varufakis ise Atina ile Eurogroup arasındaki anlaşmazlığa rağmen, 48 saat içinde ortak bir yol bulunup, namuslu bir anlaşma sağlanacağını söyledi.

Yunanistan'ın bu konuda bir B planı bulunmadığını anlatan Varufakis, "Bu nedenle 4 aylık programın koşulları ve bunda yer alan terimler kesin ve açık olmalı. Blöf yapmıyoruz. Biz, euro kuşağı üyesi ülkeyiz ve Euro’da kalacağız. AB bölünmez. Biz, sadece programı değiştirmek isteyen Avrupa yanlısı bir hükümetiz" diye konuştu.

Kemer sıkma politikaları ve teşvik kredilerine rest çeken bununla birlikte Troyka tarafından denetlenmeyi kabul etmeyen Atina, AB’nin taleplerini “mantıksız ve kabul edilemez” olarak nitelendirdi.

Mevcut yardım programının süresi şubat ayı sonunda doluyor. Bu nedenle Yunanistan ile kreditörler arasında ay sonuna kadar uzlaşmaya varılması gerekiyor.

Kategoriler

Güncel Dünya Dünya



Yazar Hakkında