Kutsal Cuma artık Küba’da da kutsal

Hıristiyanların Mesih İsa’nın çarmıha gerilerek öldüğü gün olarak andıkları kutsal Cuma, artık Küba’da da tatil sayılacak. Bu jestle imanlıların ibadet etmelerinin önündeki engel kaldırılmış oluyor. Küba hükümetinin yaptığı açıklamada Papa 16. Benediktus’un Küba’ya gerçekleştirdiği tarihi ziyaretin yarattığı memnuniyetin, Papa’nın bu isteğinin kabul edilmesinde büyük önem taşıdığı kaydedildi.

Hıristiyanlar tarafından Mesih İsa’nın çarmıha gerildiği gün olarak anılan ve kutsal sayılan Büyük Cuma’nın Küba’da resmi tatil ilan edildiği açıklandı.

Papa 16. Benediktus’un 27 Mart’ta Küba’ya düzenlediği üç günlük tarihi ziyareti sırasında görüştüğü Küba Cumhurbaşkanı Raul Castro’dan Kilise'ye daha fazla rol verilmesini ve Paskalya öncesindeki Kutsal Cuma'nın ulusal tatil ilan edilmesini istemişti.

Papa Kübalıları gerçeği ve özgürlüğü aramaya çağırdı

Papa 16. Benediktus 27 Mart’ta Küba’ya yaptığı ziyaretinde Fidel Castro ile de görüştü. Castro, 1998 yılında Küba'yı ziyaret eden Papa 2. Jean Paul ile de görüşmüştü.

Küba gezisini Havana'daki Devrim Meydanı'nda düzenlenen çok büyük bir ayinle tamamlayan Papa 16. Benediktus, Kübalıları 'gerçek özgürlüğü aramaya' çağırdı.

Yüzbinlerce Kübalıya hitaben konuşan Papa, 'bazı insanların, gerçeği arama işini yanlış yorumlayarak mantıksız ve fanatik yollara saptıklarını' söyledi.

Fidel Castro'nun kardeşi ve şimdiki Cumhurbaşkanı Raul Castro, Devrim Meydanı'ndaki ayin sırasında ön sırada yerini aldı.

Papa 16. Benediktus, vaazında Küba'nın daha açık, gerçeğe, adalete ve uzlaşmaya dayalı bir toplum inşa etmesi temasını işledi.

Papa'nın üç günlük ziyareti sırasında kimi insan hakları eylemcileri, Katolik Kilisesi'nin insan haklarına daha çok vurgu yapmasını istedi.

Papa, doğudaki Santiago kentini ziyaret ettiğinde, 'acı çekenler, özgürlükten yoksun bırakılanlar ve sevdiklerinden ayrı kalanlar' için dua ettiğini söyledi.

Papa 16. Benediktus, Küba'ya gitmeden önce komünizmin 'gerçekle uyuşmadığını' söylemiş; Küba'nın yeni bir ekonomik model bulması gerektiğini belirtmişti.

Küba gezisini Havana'daki Devrim Meydanı'nda düzenlenen dev boyutlarda bir ayinle tamamlayan Papa 16. Benediktus, Kübalıları 'gerçek özgürlüğü aramaya' çağırdı.

Kategoriler

Güncel Dünya