Banksy’yi büyüleyen sanatçı Vartan Garnikyan

28 yaşındaki Yerevanlı sanatçı Vartan Garnikyan, başarılı işlere imza atıyor, moderni klasikle birleştirip dijital dünyada ilgi çekici ve bir o kadar ilham verici bir sanat icra ediyor

Vartan Garnikyan 28 yaşında, Erivan doğumlu ve iki yaşında ailesiyle Los Angeles’a göç etmiş olan bir dijital sanatçı. Garnikyan, başarılı işlere imza atıyor, moderni klasikle birleştirip dijital dünyada ilgi çekici ve bir o kadar ilham verici bir sanat icra ediyor. O denli ki, dünyaca meşhur gerilla graffiti sanatçısı Banksy, Vartan Garnikyan’ın işlerini Instagram’da bir milyon takipçisi ile paylaştı; böylece Garnikyan’ın sanatı çok geniş bir kitleye ulaştı, binlerce takipçi kazandı. Agos’un sıkı takipçisi olan bir aileden gelen ve ileride daha çok ismini duyacağımız Garnikyan’la konuştuk.

Dijital sanata olan ilgin nereden geliyor?

Dijital sanata olan ilgim 11. sınıfta fotoğrafçılık ve photoshop dersi alarak başladı. Bu ders sayesinde artık ne yapmak istediğimi bilir hâle geldim. Geleneksel ve dijital sanat beni büyülüyor. 11. sınıftan bu yana, Hollywood’un en iyi dizayn şirketlerinden birinde çalışıyorum. Disney, Fox, Universal, Sony, Warner Brothers gibi markaların film ve oyunlarına ürünler tasarlıyoruz.

Sanatını nasıl tanımlıyorsun ve ne tarz bir etki yaratmayı hedefliyorsun? 

Benzeri olmayan bir dijital stilimin olduğunu düşünmek hoşuma gidiyor, çünkü fırça darbelerinden oluşan stilime, özellikle dijital alanda rastlamadım; her ne kadar stilimi henüz tamamıyla geliştirememiş olsam da. ‘Ballerina’ adlı işim, stilimi yansıtan iyi bir örnek. ‘Klasik Batman Koleksiyonum’ genel olarak stilimi yansıtmıyor. Bu koleksiyonla, büyük ustaların işlerine bir saygı duruşunu amaçladım ve bu arada teknik yeteneğimi gösterme fırsatı buldum. Diğer işlerim yeterince üne sahip olmadı, ama Batman temalı parçalarım genç kitleye hitap ettiği için ilgi gördü. Bunu, Van Gogh gibi ressamların vasiyetlerini diri tutmak ve izleyicilere büyük sanatçıların sanatı ve yaşamı hakkında bilgi vermek olarak değerlendiriyorum.

Hangi sanatçılar sana ilham veriyor?

 Salvador Dali ve Vincent van Gogh en büyük hayranlık beslediklerim. Onların yanı sıra, Ivan Aivazovsky, Gustav Klimt, and René Magritte de büyük hayranlık duyduğum sanatçılardan.

Batman’deki Joker karakterini, Van Gogh’un ‘Yıldızlı Gece’si ile buluşturma fikri nasıl doğdu?

20 yıldır Batman hayranıyım, ama aslında çizgi roman veya süper kahramanlara hayranlık besleyen biri de olmadım hiç. Batman’i diğer süper kahramanlardan ayrı bir yere koyuyorum. Batman, sonuçları ne olursa olsun her zaman iyiyi seçen bir kahraman. Benim yetiştirilme tarzım da böyle oldu. Batman işlerimin ‘cool’ ve eğlenceli olması, belki yaşadığım bu hissiyatı sembolize etmiyor ama derinlerde bir yerde hayranlığımın neye dayandığını biliyorum. ‘Yıldızlı Gece’yi Joker ile buluşturma fikri, bana ‘The Dark Knight’ın gala gecesinde geldi. Filmden yola çıkarak resmettiğim sahne, Yıldızlı Gece’yi çağrıştırdı. Filmi izlerken Vincent van Gogh’un ve Heath Ledger’in ‘Joker’ karakterlerinin aynı kişi olduğunu düşündüm. Her ikisi de akıl dışı davranan ve aynı zamanda dünyaya anlam verebilen kişiler. O an, Vincent van Gogh’un ‘Yıldızlı Gece’yi, akıl hastanesindeki pencereden bakarak resmettiğini anımsadım. Birden Vincent van Gogh’un cama yaslanmış yüzünün rüzgâr yediğini canlandırdım, resmimde Joker’in yaptığı gibi. Siz, Joker’i görürken, benim resmetmiş olduğum aslında Van Gogh’du.

Banksy, senin işini Instagram’da paylaşınca ne hissettin? Şöhretin üzerinde nasıl bir etkisi oldu?

Kalbim hâlâ hızlı hızlı çarpıyor ve dürüst olmak gerekirse, mutluluktan uçtum. Yıllardır sanatım için çalışıyorum. Birden bire, hiç yoktan çok hayranı olduğunuz ve yaşayan en ilham verici sanatçılardan birisi, senin işini milyonlarla paylaşıyor. Bu bir rüyanın gerçekleşmesi veya rüyada olmak gibiydi. Yıllardır Banksy’i takip ediyorum ve onun bir başkasını tanıttığınım neredeyse görmedim. Ona sonsuza kadar minnettar olacağım.

Banksy’nin yaptığı işler hakkında ne düşünüyorsun?

Yıllardır Banksy hayranıyım. Sebebi salt çok büyük bir yeteneğe sahip olması değil, fakat her üretimi dürüst. Andy Warhol’dan bu yana, çok az sanatçı Banksy gibi sanatsal fikirler geliştirdi.  Bu sadece yapıtlarındaki demeçlerle veya tavırla alakalı değil, nerede yaptığıyla ilgili. Onunla tanışmayı çok isterdim. Ona sormak ve cevabını öğrenmek istediğim çok soru var.

Birçok Ermeni sanatçı, soykırımın yüzüncü yılı olması vesilesiyle üretimler yapma çabasında, senin de böyle bir planın var mı ?

Geçtiğimiz yıl, soykırımla ilgili bir resim yaptım. 1915’te bir kadının çarmıha gerilmesini fotoğraflayan bir resmi referans alarak yaptım. Bu çalışma benim için çok özel; yanlış yorumlanması endişesi yaşadığım için, tanıtımını pek yapmıyorum.  ‘The Divine Comedy’ kitabında cehennemin nasıl göründüğünü, icat ettiğim fırça darbeleriyle resmetmeye çalıştım ve o çalışmaya sayısız figürler sakladım. Ermeni Soykırım Müzesi’ne ulaştırmak için de bu işimi bir arkadaşımla Ermenistan’a gönderdim. 

* Vartan Garnikyan’ı facebook ve instagram hesaplarını takip etmek için tıklayınız.  

Kategoriler

Kültür Sanat Resim


Yazar Hakkında