Darbe isimleri tabelalardan iniyor

27 Mayıs'tan 12 Eylül'e, 28 Şubat'tan 27 Nisan'a darbe ve muhtıraya imza atanların adları tabelalardan iniyor. Tıpkı Mustafa Muğlalı olayında olduğu gibi kışladan statlara kadar darbecilerin adının yer aldığı tüm tabelalar indirilecek. Ayrıca 27 Mayıs 1960’tan 27 Nisan e-muhtırasına kadar tüm olaylar da Meclis tarafından mercek altına alınıyor.

Türkiye ilk kez bir askeri darbeyi yargılamaya hazırlanırken, darbecilerin adını tabelalardan, yasalarını mevzuattan silmek için de yeni bir çalışma başlatıldı. Tıpkı Mustafa Muğlalı olayında olduğu gibi kışladan statlara kadar darbecilerin adının yer aldığı tüm tabelalar indirilecek. Ayrıca 27 Mayıs 1960’tan 27 Nisan e-muhtırasına kadar tüm olaylar da Meclis tarafından mercek altına alınıyor.

Askeri darbelerle ilgili çok önemli iki adım atılıyor. Bunlardan ilki, Başbakanlık tarafından başlatıldı. Başbakanlık bürokrasisi, darbecilerin isimlerinin verildiği kurumların listesini tek tek çıkarıyor. Envanter çalışması sonrasında darbeye karışan isimler tabelalardan silinecek. Bunun için yasal düzenleme gerekmiyor. Başbakanlık’ça yayımlanacak bir genelge yeterli. Sadece Kenan Evren’in değil, Cemal Gürsel’den Muhsin Batur’a kadar çok sayıda darbecinin ismi askeri kışlaya, okullara, stadyumlara, cadde ve sokaklara verilmişti. Bu silme işleminin 28 Şubat ve 27 Nisan sürecinin önde gelen isimleri İsmail Hakkı Karadayı, Çevir Bir, Yaşar Büyükanıt için de geçerli olacağı ifade ediliyor.

Çevik Bir ve Veli Küçük’ün isimleri de caddelerde var

İsim rekortmeni Kenan Evren. 12 Eylül darbesinin lideri Evren’in adının verilmediği neredeyse il yok. Darbecilerin isimlerinin verildiği bazı kurum, cadde ve kışlalar şöyle: Kenan Evren İlköğretim Okulu/Giresun, Kenan Evren İlköğretim Okulu/Kula, Kenan Evren Paşa İlköğretim Okulu/Osmaniye, Org. Kenan Evren Bulvarı/Gaziantep-Şahinbey, Cemal Gürsel Stadyumu/Erzurum, Cemal Gürsel Kışlası/Van, Cemal Gürsel İlköğretim Okulu/İstanbul, Nurettin Ersin İlköğretim Okulu/Ankara, Tahsin Şahinkaya İlköğretim Okulu/Ankara, Org. İsmail Hakkı Karadayı İlköğretim Okulu/Çankırı, Org. İsmail Hakkı Karadayı Caddesi/Çankırı, Çevik Bir Meydanı/Buca, Çevik Bir Caddesi/Ankara-Gölbaşı, Çevik Bir Caddesi/Çorum-Alacahöyük, Hava Org. İbrahim Fırtına Lisesi, Tuğgeneral Veli Küçük Caddesi/Bilecik-Gölpazarı.

(Radikal)

Kategoriler

Güncel Gündem