Pozantı skandalında yargılanan kimse kalmadı

2012 yılında Pozantı Çocuk Cezaevi’nde yaşanan taciz ve tecavüz skandalıyla ilgili ceza alan kimse kalmadı. İHD Mersin Şube Başkanı Ali Tanrıverdi, son olarak Özgecan Arslan cinayetiyle infiale neden olan şiddet kültürünün Pozantı’da da görüldüğü gibi cezasızlıktan beslendiğini, bunun en açık örneğinin de Pozantı'da yaşananlar olduğunu belirtiyor.

2012'de Pozantı Çocuk Cezaevine konulan çocuklara taciz ve tecavüz ettiği ortaya çıkan 20 zanlı hakkında açılan davada ceza alan kimse kalmadı. 

ANF'de Ferhat Arslan imzasıyla yer alan haberde, İHD Mersin Şube Başkanı Ali Tanrıverdi, olaya karışan ya da teşvikte bulunan tüm görevliler hakkında ya takipsizlik kararı verildiğini, ya da haklarında beraat kararı çıktığını aktardı.

"Pozantı'da adalet işleyebilseydi şiddet cezasız kalmayacaktı"

Agos'a konuşan Arslan, Pozantı örneğinin devletin cezasızlık politikasını göstermesi açısından önemli olduğunu belirtiyor:

Pozantıda yaşananlar ortaya çıktıktan sonra, üst düzey yetkililer ihmali kabul edip en ağız cezaların verileceğini söyledi ama geldiğimiz noktada hiç kimsenin ceza almadığını görüyoruz. Eğer Pozantıda adalet işleyebilseydi, onlar gerekli olan cezayı alabilseydi belki de sonrasında yaşanan şiddet yaşanmayacak, Özgecan Arslan öldürülmeyecekti. Şiddet kadına yönelikse erkek, toplumsal olaylarda yaşanıyorsa güvenlik güçleri, hapishanelerde de görevliler korunuyor."

Pozantı Cezaevindeki failler beraat ederken, mağdur çocukların çeşitli gerekçelerle mahkumiyetlerinin devam ettirildiğini aktaran Tanrıverdi, Çocuklar Pozantıdan çıktıktan sonra birçoğu hakkında TCK (Türk Ceza Kanunu) 302. maddede devletin birliğini ve bütünlüğü bozmak suçundan ağırlaştırılmış müebbet istemiyle davalar açılıyor dedi.

İHD Mersin şubesine yapılan resmi başvuru kayıtlarına göre; bir yıl içerisinde, toplam 129 çocuk gözaltına alındı, tutuklandı ve çocuk mahkemeleri tarafından yargılanmıştır. Bunlardan 67 çocuk hakkındaki davalar sonuçlandı. Sonuçlanan davalardan hiç birden beraat kararı çıkmazken  çocuklara toplam 578 yıl, 11 ay 6 gün hapis cezası ve 978.180.00 T.L. adli para cezası verildi.

Kategoriler

Güncel İnsan Hakları



Yazar Hakkında

1987 İstanbul doğumlu. Agos web sitesinin editörü; insan hakları, ifade özgürlüğü, çevre hareketleri, güncel politika ve yaşam haberleri yapıyor.