ABD Temsilciler Meclisi'nde Soykırımı kabul tasarısı görüşülüyor

Dört senato üyesinin ABD Temsilciler Meclisi'nde sunduğu Ermeni Soykırımını kabul tasarısı bugün oylamaya sunuluyor.

İki Cumhuriyetçi meclis üyesi Robert J. Dold (Illinois) ve David Valado (California) ile iki Demokrat üye Adam B. Schiff (California) ve Frank Pallone (New Jersey) tarafından Kongre’ye sunulan tasarıda, “42 ABD eyaletinin ve NATO müttefiki 11 ülkenin Ermeni Soykırımı’nı tanıdığı” belirtilerek, ABD’nin soykırımın inkarına karşı devlet düzeyinde mücadele edilmesi gerektiği” vurgulanıyor. 

Tasarının kabul edilmesi çağrısıyla Temsicliler Meclisi üyelerinin hazırladığı mektupta ise, Obama’nın başkan seçilmeden önce ‘Ermeni Soykıırmı tarihsel bir gerçektir’ açıklamasının da hatırlatılmış; ABD’nin 1915-1923 yılında Osmanlı Devleti’nin Soykırım yaptığını kabul etmesi ve Türkiye’ye inkar politikasından vazgeçmesi için baskı uygulanması çağrısı yer almıştı.

Dört meclis üyesinin Temsilciler Meclisi'ne sunduğu yasa tasarısı ilk değil. Son olarak 14 Nisan 2014’te Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Demokrat Partili New Jersey Senatörü Robert Menendez ve Cumhuriyetçi Partili Illinois Senatörü Mark Kirk, Senato’ya sunduğu tasarıda Ermeni Soykırımı’nın tanınması çağrısı yinelenmişti. 



Yazar Hakkında