12 Eylül yargılanmaya başladı

12 Eylül 1980 tarihinde gerçekleştirilen askeri darbenin sorumlularının yargılanmalarına başlandı. 7. Cumhurbaşkanı ve dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Kenan Evren ile dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya, Anayasal düzeni ortadan kaldırdıkları gerekçesiyle Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanıyor.

 

Bugün itibariyle saat 10.00'da başlayan davada müdahil avukatlar, sanıklar olmadan davanın başlamasına itiraz etti.

SALON TIKA BASA DOLDU, AVUKATLAR VE MÜDAHİLLER AYAKTA KALDI

12 Eylül askeri darbesine ilişkin davanın ilk duruşması salondaki izdiham nedeniyle geç başladı. Mahkeme salonu davayı izlemek için gelenlerle tıka basa doldu. Avukatlar ve davaya müdahil olanların bir kısmı salonda yer kalmadığı için ayakta kaldı. Davanın daha ilk dakikalarında BDP milletvekili Ertuğrul Kürkçü ile Mahkeme başkanı arasında tartışma çıktı.

SANIK SANDALYESİ BOŞ KALDI

12 Eylül davasının iki sanığı Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya duruşmaya katılmadı. Anayasal düzeni ortadan kaldırdıkları gerekçesiyle yargılanan dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Kenan Evren ile dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya, duruşmaya katılmazken, sanık avukatları mahkeme salonunda hazır bulundu.

Evren'in tedavi gördüğü hastanede düşerek omzunu çatlattığı, bu nedenle de duruşmaya katılmayabileceği belirtilmişti.

82 SAYFALIK İDDİANAME

Ankara Cumhuriyet Savcısı Kemal Çetin tarafından hazırlanan 12 Eylül iddianamesinde, sadece 2 sanık yer alıyor. Sanıkların ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmaları talep ediliyor. Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen 82 sayfalık iddianame, 1980 darbesine zemin hazırlanması ve darbe sonrası yaşananları ele alıyor.

ADLİYE ÖNÜNDE YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMİ

Davanın görüldüğü Ankara Adliyesi önünde polis yoğun güvenlik önlemleri aldı. Adliye binasının her bir tarafı emniyet birileri tarafından demir bariyerlerle çevrilirken, adliye etrafında panzerler, Tomalar ve itfaiye araçları hazır bekletiliyor. Adliyenin Atatürk Bulvarı girişindeki kapısı önünde ise 12 Eylül mağdurları ve yakınları eylem için toplandı.

Özel yetkili mahkemenin girişinin bulunduğu kapıdan sadece Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nin belirlediği isimler geçebiliyor.

Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nin duruşma salonunun kapasitesi göz önüne alınarak iddianamede ismi geçen mağdur -müdahil 22 kişi, müdahillik talebinde bulunanlardan isimleri belirlenen 40 kişi ve yine müdahillik talebinde bulunan tüzel kişilerin temsilcileri isim kontrolünden geçirilerek adliyeye alınıyor. İddianamede ismi geçen müdahil mağdur kişiler arasında Namık Kemal Zeybek, Yaşar Okuyan, Yılma Durak, Orhan Miroğlu, Ökkeş Şendilliler gibi isimler bulunuyor. Duruşmaya girecek tüzel kişiler arasında ise TBMM Başkanlığı, Başbakanlık, CHP, MHP, 78'ler Federasyonu, Diyarbakır Barosu gibi kurumlar yer alıyor.

 

Kategoriler

Güncel Türkiye