Ortak açıklama yapıldı - Öcalan'dan silahsızlanma çağrısı

HDP İstabul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Abdullah Öcalan'ın bahar aylarında silah bırakmak için PKK'nin olağanüstü kongreyi toplaması için çağrı yaptığını açıkladı.

HDP İmralı Heyeti ve Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, ortak açıklama yaptı. HDP İmralı Heyetinden Sırrı Süreyya Önder, Pervin Buldan, İdris Baluken sabah saatlerinde Başbakan Yadımcısı Yalçın Akdoğan'la Dolmabahçe'de bulunan Başbakanlık Ofisinde bir araya geldi. Görüşmenin ardından ortak açıklama yapıldı. 

Dışişleri Müsteşarı Mahit Ünal, İçişleri Bakanı Efkan Ala ve Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan beraber kameraların karşısına çıktı. 

HDP İstabul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Öcalan'ın mesajını okudu. Mesajda, "Asgari müştereğin sağlandığı ilkelerde silahlı mücadeleyi bırakma temelinde stratejik ve tarihi kararı vermek için PKK'yı bahar aylarında olağanüstü kongreyi toplamaya davet ediyorum. Bu davet, silahlı mücadelenin yerini demokratik siyasetin almasına yönelik tarihi bir niyet beyanıdır" denildi.

Önder şunları söyledi, 

"Beklenen tarihi gelişmelerin hayata geçebilmesi için tahkim edilmiş bir çatışmasızlığın elzem olduğuna şüphe yoktur. Biz de HDP heyeti olarak tüm demokratik çevreleri ve barıştan yana olan kesimleri, gelinen bu demokratik müzakere ve çözüm aşamasına güç katmaya davet ediyoruz. Barışa her zamankinden çok daha yakın olduğumuzu bilerek, emek veren ve verecek olan tüm demokrasi güçlerini selamlıyoruz. Süreçte gelinen aşamaya ilişkin Öcalan'ın temel belirlemesi de şudur: Bu 30 yıllık çatışma sürecini kalıcı barışa götürürken, demokratik bir çözüme ulaşmak temel hedefimizdir. Asgari müştereğin sağlandığı ilkelerde silahlı mücadeleyi bırakma temelinde stratejik ve tarihi kararı vermek için PKK'yı bahar aylarında olağanüstü kongreyi toplamaya davet ediyorum. Bu davet, silahlı mücadelenin yerini demokratik siyasetin almasına yönelik tarihi bir niyet beyanıdır"

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ise açıklamada şunları söyledi,

 "Silahların bırakılmasına yönelik çalışmaların hız kazanması, tam anlamıyla bir eylemsizliğin hayata geçmesi ve demokratik siyasetin bir yöntem olarak öne çıkartılması konusundaki açıklamayı önemli görüyoruz. Silahların devre dışı kalması demokratik gelişime hız katacaktır. Demokrasilerde halkın desteğini alan düşünceler, görüşler ve politikalar değer kazanır. Biz de milletimizin hayır duası ve desteğiyle süreci nihai sonuca ulaştırmakta kararlıyız. Yeni anayasayı bir çok köklü ve kronik sorunun çözümüne önemli bir fırsat olarak görüyoruz."


Kategoriler

Güncel Gündem



Yazar Hakkında