Yaşar Kemal binlerle sonsuzluğa uğurlandı

Yaşar Kemal, binlerce kişinin katıldığı cenaze töreniyle Teşvikiye Camisi’nden son yolculuğuna uğurlandı.

Teşvikiye Camisi’ndeki cenaze töreninde okuyucuları Yaşar Kemal'in kitaplarını taşıdı. HDP ve CHP'den birçok siyasetçinin yanısıra Abdullah Gül ve Cemil Çiçek de cenazedeydi. 

Cenazeye sanat ve siyaset dünyasından birçok ismin yanısıra, Yaşar Kemal'in okuyucuları ve Çukurova'dan hemşerileri de katıldı. Birçok kişi cenazede ellerinde Yaşar Kemal kitapları taşıdı.

Cenazeye katılanlar arasında Ertuğrul Kürkçü, Orhan Miroğlu, Osman Kavala, Tuncay Özkan, Muhsin Kızılkaya, Ahmet Güneştekin, Hasan Cemal, Ufuk Uras, Cengiz Çandar, Tarık Akan, Rutkay Aziz, Lami Özgen, Alper Taş, Mustafa Denizli, Akın Birdal, Süleyman Çelebi, Selahattin Demirtaş, Şeyhmus Diken, Türkiye Süryani Katolik Patrik Vekili Yusuf Sağ, Halit Kıvanç, Aydın Engin, Orhan Pamuk, Abdullah Gül, Orhan Gencebay, Kemal Kılıçdaroğlu, Cemil Çiçek, Kadir Topbaş, Hasip Kaplan, Mahmut Tanal, Levent Gök, Levent Tüzel, Umut Oran, Sırrı Sakık, Zeynep Tanbay, İpek Çalışlar gibi isimler yer aldı.

Binlerce kişinin katıldığı cenaze töreninde, Yaşar Kemal'in eşi akademisyen Ayşe Semiha Baban, yeğeni Sadık Gökçeli ile diğer yakınları cami avlusunda tek tek taziyeleri kabul etti.

Yaşar Kemal'in tabutunun üzerine üzerinde "Ayşe" yazan bir çelenk yerleştirilirken törene CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türk Silahlı Kuvvetleri ve İsveç Büyükelçiliği çelenk gönderdi.

Fotoğraf: Berge Arabian

"Ölümü barışın en yakın olduğu güne denk geldi"

Yaşar Kemal'in manevi oğlu Ahmet Güneştekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Bugün en zor günümüz, namuslu bir ömür yaşadı. Bize güzel insanlar olmamızı öğretti. Bütün hayatını barışa adadı ve ölümü de barışın en yakın olduğu güne denk geldi, 28 Şubat anlamlı bir gündür, tesadüf değildir. Her zaman barışı göreceğim diyordu bence gördü ve hissetti. Ve bence böyle bir günü seçmiş olması bütün insanlığa bir mesaj verdi. O dev adam bütün ağırlığıyla bugünü seçti" diye konuştu.

Cenaze için gelenlerin yakasına Yaşar Kemal'in fotoğrafı takıldı, dileyenler de avluda açılan anı defterine düşüncelerini yazıyor.

Yaşar Kemal'in alkışlarla uğurlanan cenazesi Zincirlikuyu’da toprağa verilecek. Kalabalık "İnce Memet ölmedi, kalbimizde yaşıyor", "Yaşar Kemal onurumuzdur" sloganlarıyla Zincirlikuyu Mezarlığı'na doğru yürüyor.

2001'de kaybettiği eşi Tilda Kemal'in yanına defnedilecek olan yazarın mezarına, 1923'te dünyaya geldiği Osmaniye'ye bağlı Hemite köyünden getirilen toprak serpilecek.

Cenazenin ardından saat 15.30'da Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda Yaşar Kemal'in ailesi ve yakınlarının ev sahipliğinde bir anma etkinliği düzenlenecek.

Yaşar Kemal'in cenazesinden fotoğraflar için tıklayınız. 

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem

Etiketler

Yaşar Kemal


Yazar Hakkında