Papa : Kürdistan yönetimi ve Peşmergenin mücadelesi önemli

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani, Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis’le Vatikan’da bir araya geldi. Görüşmede Barzani, sayıları yüksek olan sığınmacılar nedeniyle Kürt bölgesinin yükünün çok ağır olduğunu belirterek, Papa’dan dünya devletlerine ve uluslararası kamuoyuna yardım yapılması için çağrıda bulunmasını istedi.

Barzani ile Papa’nın Vatikan’da gerçekleşen ziyaretinde, Kürdistan ve Irak’ın genelindeki son durumu ele aldıkları kaydedildi.

Papa Francis “Kürdistan bölgesi, hükümeti ve halkına ayırım gözetmeden sığınmacılara yaptıkları yardımlar” nedeniyle teşekkür etti. Kürdistan yönetiminin ve Peşmerge güçlerinin terörizmle mücadelede çok önemli bir rol oynadığına işaret eden Papa, bölgedeki halkın da bu sayede korunduğunu dile getirdi.

Barzani ise Kürdistan bölgesindeki birlikte yaşam kültürüne dikkati çekerek, “IŞİD teröristlerinin, Musul, Şengal ve Irak’ın diğer bölgelerine saldırması nedeniyle her etnik ve dini gruptan insanlar, evlerini ve yurtlarını terk etmek zorunda kaldı. Hristiyanlar, Yezidiler, Müslümanlar ve diğer unsurlar zulme uğradı. Evlerini terk eden bu insanlar Kürdistan bölgesine sığındı. Kürdistan bölgesi de hiçbir şekilde ayırım yapmadan kardeşlerine kucağını açtı. Hükümetimiz sığınmacılara yardım etme noktasında elinden geleni esirgememiştir” ifadelerini kullandı.

Barzani, sayıları yüksek olan sığınmacılar nedeniyle Kürt bölgesinin yükünün çok ağır olduğunu belirterek, Papa’dan dünya devletlerine ve uluslararası kamuoyuna yardım yapılması için çağrıda bulunmasını istedi.

Öte yandan Neçirvan Barzani, temasları kapsamında Vatikan Dışişleri Bakanı Paul Richard Gallagher ile görüştü. Barzani ile Gallagher arasındaki görüşmede Irak’taki sığınmacıların durumu ve yapılacak yardımlara ilişkin konuların ele alındığı belirtildi. 

Kategoriler

Güncel Dünya



Yazar Hakkında