BTK raporunu bertaraf eden müfettişlere idari soruşturma

Başbakanlık Teftiş Kurulu’nun 2008’de kamu görevlilerinin ihmalini ortaya koyan raporunu, hazırladıkları raporla yalanlayan mülkiye müfettişleri Mustafa Üçkuyu ile Mehmet Canoğlu hakkında idari soruşturma başlatıldı.

Başbakanlık Teftiş Kurulu, Hrant Dink cinayetiyle ilgili 10 Ekim 2008'de polis şeflerinin ihmalini ortaya koyan bir rapor hazırlamıştı. Raporun ardından İçişleri Bakanlığı tarafından ihmali araştırmak görevlendirilen mülkiye müfettişleri Mustafa Üçkuyu ile Mehmet Canoğlu hazırladıkları raporla Başbakanlık Teftiş Kurulu raporundaki tespitleri yalanlamıştı.

İki müfettiş, 9 Kasım 2009'da teslim ettikleri raporda başta Ramazan Akyürek ve Ali Fuat Yılmazer başta olmak üzere Dink suikastında ihmali bulunan polisleri aklamıştı. Rapor o tarihte Başbakanlık Teftiş Kurulu ile Mülkiye Müfettişliği arasında krize neden olmuştu.

Eski İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek'in tutuklandığı Dink soruşturması, 2009'da o raporu hazırlayan mülkiye müfettişlerine uzandı. Mustafa Üçkuyu ile Mehmet Canoğlu hakkında meslekten ihraç istemiyle idari soruşturma başlatıldı.

Ne olmuştu?

Rakel Dink, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a 25 Nisan 2007’de bir dilekçe vererek, ihmalleri bulunduğu iddiasıyla Trabzon, Ankara ve İstanbul polisiyle Jandarma ve MİT görevlileri hakkında inceleme yapılması talebinde bulundu. Erdoğan’ın 19 Temmuz 2007 tarihli oluruyla üç kişilik müfettiş heyeti görevlendirildi.

Kutlu Savaş’ın Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanı olduğu dönemde Susurluk raporunu hazırlayan Başmüfettiş Ayşegül Genç ve Mehmet Akın ile müfettiş Yasemin Tuğçe, 2 Ekim 2008’de raporu tamamladı.

Raporda, Dink’e yönelik koruma önlemlerinin alınması konusunda ellerinde yeterli bilginin mevcut olduğu belirtilen İstihbarat Dairesi Başkanı Ramazan Akyürek ve İstihbarat Dairesi C Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer ile ilgili şu tespitler yapılmıştı:

 

“Hedef Şahıslar Programı ile ilgili tamime göre gerekli koruma tedbiri alınmaması nedeniyle, görevlerini gereği gibi yapmadıkları değerlendirilen Ali Fuat Yılmazer, aynı dönem ilgili Merkez Haber Alma Daire Başkan yardımcıları ile Trabzon Emniyet Müdürlüğü yaptığı dönemden İstihbarat Daire Başkanı olarak görev yaptığı döneme kadar geçen sürecin başından sonuna kadar tüm aşamalarından haberdar olan ve gerekli değerlendirmeleri yapabilme yetkisine sahip olduğu görülmekle ‘görevini ihmal ettiği’ değerlendirilen İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek ve tespit edilecek diğer görevliler hakkında, görevi ihmal nedeniyle ön önceleme yapılmasının uygun olacağı kanaatine varılmıştır.”

Erdoğan’ın 2 Aralık 2008 günü “olur” verdiği rapor, gereğinin yapılması için Adalet ve İçişleri bakanlıklarına gönderildi. Adalet Bakanlığı dosyayı, Dink cinayeti davasının görüldüğü İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderirken, İçişleri Bakanlığı da adı geçen polislerle ilgili soruşturma açılmasını sağlayacak “ön inceleme” yerine, iddiaların tamamını masaya yatıran bir “araştırma raporu” hazırladı.

Mülkiye başmüfettişleri Mehmet Canoğlu ve Mustafa Üçkuyu, 19 Kasım 2009 tarihli araştırma raporunda “BTK raporuyla Dink cinayetinde ihmali olduğu belirlenen tüm polisler hakkında herhangi bir işlem yapılmaması” sonucuna vardı. Bu rapor, “bilgi edinilmesi” amacıyla Başbakanlık Teftiş Kurulu’na yollandı

Kategoriler

Güncel Dink Davası



Yazar Hakkında