Grup toplantılarında gündem silah bırakma çağrısı

Öcalan’ın silasızlanma çağrısıyla ilgili ortak açıklama, partilerin bugünkü meclis grup toplantılarında ana gündem maddesiydi.

HDP İmralı Heyeti ve Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'ın, Öcalan'ın silah bırakma çağrısıyla ilgili 28 Şubat cumartesi günü yaptığı açıklamanın yankıları sürüyor. Bugün mecliste düzenlenen parti grup toplantılarında çözüm sürecine ve ortak açıklamaya değindi. 

Demirtaş: Barışı hükümetin getireceğine inanmıyoruz

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, hükümetin barış getireceğien inanmadıklarını söyleyerek; “Hükümetle barış yolunda anlaşamadığımız şey bu: Onlar barışı satmak istiyorlar biz barışı halkımıza armağan etmek istiyoruz. Bu açıklama 7 ay önce yapılacaktı neden yapılmadı? Bu hükümet bu ülkeye kalıcı barışı getiremez. Zihniyetleri buna uygun değil. Evet, PKK'ya biz silah bıraktıracağız, parlamentoya daha güçlü girip bunu başaracağız.”

Seçim öncesinde AKP’yle anlaşma yapılmadığını söyleyen Demirtaş, “biz başkasının ilkesizliği üzerinden yeni bir yaşam inşaa etmeyeceğiz. Her yerde HDP'yi umut olarak, geleceğin kurtuluşu olarak benimsemiş olanlar bizim garantimizdir. Bu halk hareketi Türkiye'nin gerçek teminatı olmuştur. Panik bu nedenle giderek büyüyecektir. Bizi her türlü komplo ve iftira ile yıpratmaya çalışacaklardır” ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu: AKP-HDP arasında sdeçim işbirliği var

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise grup toplantısında HDP ve AKP arasında seçim işbirliği olduğunu savundu: “"Bu anlayışla barışın geleceğine inanmıyorum. Güvensizlik üzerine inşa edilen bir süreç barış getirmez. Hemen açıklama yapıldı barışın önündeki en büyük engel AKP’dir diye, hemen ardından açıklama geldi engel HDP’dir diye. Çok açık söyleyeyim, AKP’yle HDP arasında seçim işbirliği var. Birlikte bu işi götürmek istiyorlar.”

Silah bırakma çağrısıyla ilgili “silahın olmadığı, insanların öldürülmediği bir Türkiye hepimizin özlem duyduğu bir Türkiye’dir” diyen Kılıçdaroğlu, çözüm sürecine ilişkin 10 maddeyle ilgili ”şifreli metnin arkasında ne var. Onu biz bilmiyoruz. Bir gazeteci arkadaşımız 10 maddenin şifrelerini yazdı. Benim merak ettiğim nokta var. Özgül ağırlığı olan biri vardı. Ortak açıklama olmayacak dedi, ortak açıklama yaptıklar. 1 grama inmiş özgül ağırlığı sıfırlamış oldu. Bu açıklama konusunda bir mutabakat var mı? Eğer mutabakat varsa mutabakat konuları ayrıntılarıyla var mı? Biz bunu bilmek isteriz. Eğer mutabakat yoksa neden toplantıdan sonra AKP’yle HDP birbirini suçlamaya başladı.”

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli,  açıklamayla ilgili “Öcalan ve Erdoğan aralarında saat gibi çalışan bir iş bölümü yapmışlardır. Erdoğan ve Öcalan yanlarına 23 Nisan Başbakanı’nı da alarak Türkiye'nin fişini çekmek için son gözden geçirmeleri, son rötuşları yapmaya koyulmuşlardır” yorumunu yaptı. 

Davutoğlu: Demirtaş açıklamayı provoke etmemeli 

Portekiz ziyareti nedeniyle AKP grup toplantısında dün gerçekleştiren Davutoğlu ise çözüm süreciyle ilgili; “HDP içinde de açıklamayı yapan HDP milletvekilleri ile daha sonra yorum yapan Selahattin Demirtaş'ın yorumları arasında bir açı var. Başka bir partinin iç meselesine girmek istemem ama bunu çözmeleri lazım. İkircikli dil kullanmamak lazım. 'Biz silahları bırakırız ama...' dememek lazım. Silahları bırakmanın 'ama'sı olmaz. Demirtaş, Cumartesi günü yapılan açıklamayı provoke etmemeli, kimse provoke etmemeli. 'Bu açıklamada benim tuzum az' diye düşünüp kimse provoke etmemeli" ifadelerini kullanmıştı.

Kategoriler

Güncel Gündem



Yazar Hakkında