Mehmet Aksoy: Bu tazminat barış iradesi için çalışanlara örnek olsun

Kars’ta ‘ucube’ diyerek yıktırılan heykeli nedeniyle dönemin Başbakanı Erdoğan’a açtığı tazminat davasını kazanan Mehmet Aksoy: Bu dava barış iradesi için çalışan ve hakarete uğramış insanlara örnek olsun.

Kars’ta Mehmet Aksoy’un ‘İnsanlık Anıtı’na “Ucube” diyerek yıktıran dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’a açılan tazminat davası sonuçlandı. Erdoğan, Mehmet Aksoy’a hakaret ettiği gerekçesiyle 10 bin TL tazminata mahkum edildi.

Konuyla ilgili Agos’unulaştığı heykeltraş Aksoy şunları şöyledi:

Bir kişi hangi makamı işgal ederse etsin, sanata ve sanatçıya saygısızlık edemez, benim özgürlük alanıma giremez. Türkiye insanının barış iradesine simgeleyen bir heykeliyse hiç yıktıramaz. O heykele ve bana hakaret edildi. Bu dava barış iradesi için çalışan ve hakarete uğrayan insanlar için bir umut ışığı oldu. İnsanlar özgürlük alanını savunsun.”

Yeni heykelim şiddetin izlerin taşıyacak

Mehmet Aksoy, heykelin yeniden yapılması için AİHM’de yıkımla ilgili Türkiye’ye açılan davanın sonucu beklediklerini söyleyerek, “şu anda heykelin parçalanmamış kısımları Kars’ta belediyenin arsasında çürümeye terk edildi. Yaptığım yeni heykel tüm bu şiddetin izlerini taşıyacak” dedi.

Aksoy, Musul’da geçtiğimiz günlerde bir kısmı orijinal olan heykellerin IŞİD tarafından yıkıldığını hatırlatarak; “Taliban da Buda heykelini yıkmıştı. Türkiye’de de benzeri bir vakanın yaşanması ülkenin dünyada nasıl algılanacağına dair soru işaretleri yaratıyor” dedi.

Ne olmuştu?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan olduğu 8 Ocak 2011’de Kars'ta düzenlediği  mitingde, İnsanlık Anıtı'na “Ucube” demiş ve ardından da anıt yıktırılmıştı. Heykeltıraş Mehmet Aksoy da avukatı Turgut Kazan aracılığıyla tazminat davası açmıştı. 

Kategoriler

Güncel İnsan Hakları



Yazar Hakkında

1987 İstanbul doğumlu. Agos web sitesinin editörü; insan hakları, ifade özgürlüğü, çevre hareketleri, güncel politika ve yaşam haberleri yapıyor.