Fransa’daki fişleme iddialarına yalanlama

Fransa İçişleri Bakanlığı Türk derneklerinin fişlenmesine dair rapor hazırlandığı iddialarıyla ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, Fransa iç istihbarat birimlerinin Türk dernekleri hakkında rapor hazırlamadığı belirtildi.

 

Mart ayının başlarında anonim şekilde internet ortamına düşen ve Fransız iç istihbarat birimlerine adledilen ve Türk derneklerinin fişlendiği konusunu içeren raporu geçen hafta Fransa’nın ciddi dergilerinden ’Le Point’ sayfalarına taşınmıştı.

Fransız resmi makamları, Paris Türk büyükelçiliğine yaptıkları bir bildirim ile Fransa iç istihbarat birimlerine ait olduğu belirtilen bu raporun gerçekle bir ilişkisi olmadığını açıkladı.

Türkiye’nin Paris Büyükelçiliği, ’İnkar yasasını protesto mitingine katılan Türkler, Fransız gizli servisince fişlendi’ iddiasını, Fransız iç istihbarat birimi DCRI’a sözlü olarak sormuş; ’Böyle bir rapor hazırlamadık’ yanıtını almıştı.

Türkiye'nin Paris elçiliğinden de açıklama

Bir açıklama da Türkiye’nin Paris Büyükelçiliği'nden geldi. Elçilik, Fransa'daki Türk toplumunu hedef alan iddialar içeren “rapor” hakkında basın açıklaması yaptı.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Haftalık Le Point dergisinin 29 Mart tarihli nüshasında yayınlanan “Kurtlar Paris'e girdi “ başlıklı haberi büyük bir şaşkınlık ve tepkiyle okumuştuk. Haberde Fransa İç İstihbarat Teşkilatı DCRI tarafından hazırlandığı belirtilen ve Fransa'daki Türk toplumunun bazı mensuplarını hedef alarak, bu kişileri Fransa'nın kamu düzenine karşı bir tehdit olarak niteleyen bir “rapor”dan bahsedilmekteydi.

Büyükelçiliğimiz bu gelişme üzerinde derhal Fransa İçişleri Bakanlığı'na gönderdiği bir mektupla, acemice ve kimi aşırı çevrelere özgü hastalıklı bir Türk düşmanlığıyla kaleme alınmış ve yalanlara dayalı olduğu açıkça görülen bu “rapor”un gerçek olup olmadığı hakkında bir açıklama talep etmişti.

Bugün, Fransa Hükümeti'nin, İçişleri Bakanı Sayın Claude Guéant'ın imzasını taşıyan resmi cevabını büyük bir memnuniyetle almış bulunmaktayız. Sayın Guéant, mektubunda DCRI'nin hiçbir surette böyle bir rapor kaleme almadığını, basında sözü edilen raporun sahte olduğunu büyük bir açıklıkla ifade etmiş, daha da önemlisi, Büyükelçiliğimiz'in bu yalanlamayı kamuoyuyla paylaşabileceğini belirtmiştir.”

 

(DHA)

Kategoriler

Güncel Türkiye Dünya