Surp Krikor Naregatsi’ye Papa Francis’ten büyük onur

Papa Francis, 10. yüzyılda yaşamış olan Ermeni şair, keşiş, mistik ve teolog Surp Krikor Naregatsi’ye, 23 Şubat Pazar günü ‘Kilise Doktoru’ unvanı verilmesi kararını onayladı.

Yazılarıyla evrensel düzeyde Hıristiyanlığa hizmet etmiş olan kişilere verilen ‘Kilise Doktoru’ unvanına, bugüne dek toplam 35 kişi layık görüldü.

‘Kilise Doktoru’, tarihte bir Ermeni keşişin aldığı en yüksek unvan. 23 Şubat Pazar günü unvanı onaylayan Papa Francis’in, Ermeni Soykırımı’nın yüzüncü yılını anmak için büyük bir ayin düzenlemesi bekleniyor.

Surp Krikor Naregatsi 950 yılında dünyaya geldi. Küçük yaştayken Van Gölü’ndeki Narek Manastırı’na girdi. Ermeni Kilisesi’ne göre, Narek Manastırı, tarihi Ermenistan’da, sanat, edebiyat, mimari ve teoloji alanlarında bir rönesans yaşandığı dönemde, önemli bir eğitim ve öğretim merkeziydi.

Manastırı yıkılmıştı

Surp Krikor Naregatsi’nin ‘Ağıtlar Kitabı’ olarak da bilinen ‘Dua Kitabı’, dünya çapında en çok tanınan çalışmasıdır. Surp Krikor, ‘bütün milletler için dua ansiklopedisi’ olarak tasvir ettiği bu eseri için, vasiyetnamesinde, “Harfleri vücudum gibi, mesajıysa ruhum gibidir” ifadesini kullanmıştır. Eserin, Surp Krikor’un ölümünden bir sene önce, 1001-1002 yıllarında yazıldığı düşünülüyor.

Surp Krikor Naregatsi’nin yaşadığı Narek Manastırı 1951’de yıkıldı. Ermenistan Kültür Bakanlığı, 2012 yılından beri, Surp Krikor Naregatsi adına bir nişan veriyor. Nişana 2013 yılında Yaşar Kemal, önceki yıllarda ise yazar ve şair Krikor Beledian’a, filolog ve tarihçi Jean Pierre Mahé’ye ve kültürlerarası diyaloğun geliştirilmesi ve kültürel mirasın korunması için çalışan Romualdo Del Bianco’ya verildi.   

Kategoriler

Toplum Kilise

Etiketler

Papa 1. Francis


Yazar Hakkında