Gerze altı yıllık mücadele sonunda kazandı

Sinop’un Gerze ilçesinin Yaykıl köyünde altı yıl önce Anadolu Grubu’nun kurmak istediği termik santrale karşı başlayan direniş, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ÇED sürecini durdurmasıyla resmen sona erdi.

Bakanlığa bağlı ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü, ormanlık alan üzerine kurulması planlandığı gerekçesiyle reddedilen ve iki defa iade edilen projenin ÇED sürecini 23 Şubat tarihinde sonlandırdı.

Bakanlığın ÇED sürecini sonlandıran kararı, geçen akşam saatlerinde Gerze Belediyesine tebliğ edilirken, karar, Gerze ve Yaykıl’da büyük sevinç yarattı. Termik santral karşıtı mücadelenin resmen kazanılması Gerze ve Yaykıl’da belediyenin hoparlörlerinden duyurulurdu.

Yeşil Gerze Çevre Platformu (YEGEP), yaptığı açıklamada Gerze ve Yaykıl mücadelesine destek verenlere teşekkür etti.

"YEGEP'liler olarak Gerze ilçesinin Yaykıl köylüsünün mücadelesinin ülke genelinde duyulmasında, yayılmasında, bilinmesinde ilkeli bir şekilde ön ayak olduk. Bugünden sonra da bu mücadelenin tarihsel süreç içerisinde yerini aldığını bilmenin gururunu ve mutluluğunu tüm mücadele edenlerle paylaşmaya hazırız."

Defalarca ceza verildi

Gerze ve Yaykıl halkı, Anadolu Grubu'nun 24 Kasım 2009’da başvurusu üzerine başlayan mücadele pek çok defa polis şiddetine maruz kalmıştı. 2010'da yapılan ÇED toplantısına polis biber gazıyla müdahale etmiş; 2011'de iş makinelerinin köye gelmesine karşı halk direniş çadırı kurmuş; 5 Eylül 2011'de iş makineleri yine köye girmek isteyince halk 14 saat direndi. Polis biber gazıyla saldırmıştı.

Köylülere eylemler sırasında birçok defa Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet, mala zarar, kamu görevlisine hakaret ve mukavemet gibi suçlardan dava açıldı. Her defasında beraat ettiler, ya da cezaları ertelendi.

Kategoriler

Güncel Yaşam


Yazar Hakkında