Kumkapı’da Afrikalı göçmenlere ırkçı saldırı

Daha önce küfür, tehdit ve bıçak saldırılarına maruz kalan Afrikalı göçmenler, iki haftadır bulldog cinsi bir köpeğin saldırısına uğruyor.

Yoğun olarak Afrikalı göçmenlerin yaşadığı Kumkapı’da şu sıralar sular durulmuyor. 12-13 kişilik bir grubun saldırısına uğrayan Afrikalılarla konuştuk. Paydaları ise ortak: Güvensizlik.

Özellikle Yenikapı Marmaray istasyonu önündeki taksi durağı yakınlarında meydana gelen olayın ilk mağdurlarından Josephat Okoye, başından geçenleri şöyle özetliyor: “Geçen Cumartesi Marmaray’ın yakınlarında bulunan Afrika restoranında yemek yedikten sonra eve gitmek için çıktım. Çıkışta saldırdılar. Bir çocuk arkamda sarıldı ve vurmaya başladı, sonra köpeği saldılar üstüme. Epey kalabalık bir gruptu, 12-13 kişi vardı, hepsi birden saldırdılar. Karşı gelemedim çünkü genelde yanlarında bıçak taşıyorlar. Yere düştüm, biri başıma taşla vururken, o sırada köpek de kulağımı ısırmaya çalıştı. Daha önce onları hiç görmedim. Dövdükten sonra bütün paramı çalıp gittiler.”

Fildişi Sahilli Mohammed Bamba ise, 3 Mart Salı günü yine aynı yerde, saat 21.00 sıralarında saldırıya uğramış. Bamba, yaşadıklarını şu sözlerle anlatıyor: “Kadın bir arkadaşımla yürüyorduk, bir grup genç oturuyordu, geldiğimizi gören iki kişi ayağa kalkıp bize doğru geldi ve saldırmaya başladı. Biri önden, diğeri arkadan saldırdılar. Türkçe bir şeyler söylüyorlardı ama ben anlamıyordum. Arkadaşıma saldırmak istediler, onu arkama alarak korumaya çalıştım. Bu sefer üç kişi, ellerinde elektrik şarjıyla geldiler. Kavga etmeye başladık. Sonra aralarından biri köpeği almaya gitti. Hem köpekten, hem elektrik şarjından hem de onlardan ikimizi birden koruyamam diye kızı ittim, hepsini kendime yönelttim. O sırada arkadaşım bağırmaya ve dikkat çekmeye çalıştı. İnsanlar ellerini bellerine koymuş, tüm yaşadıklarımızı izliyorlardı, kimse bir şey yapmadı. Beş dakika kavga ettikten sonra kendimizi yola atarak kaçtık, onlar da diğer yöne doğru uzaklaştılar.”

‘Polis umursamadı’

Kumkapı’da göçmenlerle iletişim halinde olan ve sorunlarına yardımcı olmaya çalışan Göçmenlerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (ASEM) üyesi Lerzan Caner ise, şimdiye dek dokuz kişinin aynı şikâyetle kendilerine başvurduğunu belirtti: “Son iki haftada dokuz kişi, kendisine siyah bir köpeğin saldırması şikâyetiyle derneğimize geldi. Hepsini kuduz aşısı yaptırmak için hastaneye götürdük. Bunlar bize gelenlerin sayısı, kim bilir daha kaç kişi var saldırıya maruz kalan. Durumu polise ilettiğimizde ise ‘Olay yeri ekiplerimiz takip edecek’ dediler ancak baştan savma bir tavır halindelerdi. Şimdiye dek bir sonuç alamadık.”

Kategoriler

Güncel İnsan Hakları



Yazar Hakkında

1990 İstanbul doğumlu. Kültür sanat, müzik, insan hakları ve güncel politika haberleri yapıyor.