ÇAK’ın ‘Gomidas’ı yeniden sahnede

19. yüzyılın başında İstanbul, Anadolu, Mezopotamya ve Kafkasya’dan Türkçe, Ermenice ve Kürtçe halk ezgilerini derlemiş olan etnomüzikolog, besteci ve şef Gomidas’ın müziğini dansla bir araya getiren ‘Gomidas’la Yolculuk’, 9 Mart Pazartesi akşamı 20:30’da Moda Sahnesi’nde, 12 Mart Perşembe akşamı ise Fransa’nın Saint-Etienne kentinde sahnelenecek.

‘Gomidas'la Yolculuk’ ilk olarak, Anadolu Kültür'ün, Gomidas’ın doğumunun 140. ve ölümünün 75. yılı anısına, 2010 Avrupa Kültür Başkenti, İstanbulahay projeleri kapsamında 2010 yılında düzenlediği bir dizi etkinlikte sahnelenmişti. 2012’de Yerevan”da düzenlene Uluslararası Gösteri Sanatları Festivali High Fest’te de sahnelenen gösteri, geçen sezon Çıplak Ayaklar Stüdyosu’nda izleyiciyle buluştu. 

Performansta, Çıplak Ayaklar Kumpanyası’ndan Büşra Firidin, Duygu Güngör ve Mihran Tomasyan’ın hareketli doğaçlamalarına, Ayşe Tütüncü piyanoyla, Melike Zaman kemanla, Sıla Gerbağa ise bas flütle eşlik ediyor. Gomidas’ın müziğinin düzenlemeleri Ayşe Tütüncü’ye ait.

Çıplak Ayaklar Kumpanyası üyeleri, performansın çıkış sürecine dair şunları söylüyor: “Bu proje sürecinde, Gomidas'tan yola çıkarak, bir 'doğaçlama-hareket kompozisyonu' yaratmaya çalıştık. Parçalanmışlık, tedirginlik, yolculuk, delirme temaları, fotoğraflar, resimler, mektup zarfları bu kompozisyonun çıkış noktalarını oluşturdular. Müzisyenlerin o an yarattıkları melodilerin, biz dansçıların bedenlerinde nasıl bir hareketsel ifadeye dönüşeceğini ve bu ifade biçiminin nasıl bir görsel çağrışım yaratabileceğini deneyimleme ve bunu o anda seyirciyle paylaşma fikri, bu gösterinin en heyecanlı tarafı oldu.”

 

 


 

 

Kategoriler

Kültür Sanat Dans

Etiketler

Gomidas


Yazar Hakkında