Fenerbahçeli taraftar grubu Sol Açık'tan 'Futbolu nefret söylemine alet etmeyin' çağrısı

Son günlerde Trabzon kentinde futbol üzerinden nefret söylemi kendini tekrar var ediyor. Tribünlerdeki tezahüratlardan açılan pankartlara kadar yeterince rahatsız edici olan bu söylem son örneğini bir sosyal paylaşım sitesi üzerinden hedef gösterme ve azmettirme olarak gösterdi. Konuyla ilgili Fenerbahçeli 'Sol açık' taraftar grubu bir basın açıklaması yaptı.

Basın açıklaması ise şöyle;

'Trabzon kentinde nefret söylemi, etnik köken, siyasal görüş, dinsel farklılıklar derken bu defa futbol üzerinden taraftarlığı hedef alıyor. Birkaç sene önce Trabzon’da bildiri dağıtmak isteyen solcu gençlerin üzerine linç etmek için saldıranlar ve bunu birkaç defa tekrarlayanlar bu linç güruhunun içinden bir Ogün Samast çıkarmayı başarabilmişti. Hrant’ın katline kadar giden süreçte Avni Aker tribünlerinde ise nefret söylemi kendisini göstermekte gecikmemiş, tribünlerde 'Yasinlerle çıktık yola, Ogünler çok yakında' 'Ermeni Oğuz'a Trabzon'da soykırım' 'Ayağa kalkmayan Ermeni olsun' tezahüratları yüksek sesle dile getirilmişti. Avni Aker tribünlerinde geçen pazar açılan ve gayrimüslimleri aşağılayan 'Papazın Çayırından Kanuni'nin Memleketine Hangi Yüzle Geldiniz' pankartı ise ırkçılığın ve nefret söyleminin artık olağan ve sürekli hale geldiğinin göstergesi oldu. Nefret söylemi içeren tezahüratlara göz yumulduğu gibi 'Papazın Çayırından Kanuni'nin Memleketine Hangi Yüzle Geldiniz' pankartının tribünlerde yer bulması , pankarta kulüp yöneticileri ve emniyet yetkilileri tarafından müdahale edilmemesi bu tür olayların birkaç münferit Trabzonsporlu tarafından yapılmadığını altını çize çize bizlere gösteriyor.

On birer oyuncudan oluşan iki takım, iki kale ve bir futbol topu ile oynanan bir oyun siyasiler, kulüp yöneticileri ve her daim toplum içinde kendine yer edinen provokatörlerin katkısıyla nefret söyleminin aracı haline gelmek üzere. Futbol üzerinden yükseltilmeye çalışılan ve kendini sürekli yenileyen nefret söylemi hedef gösterme ve şiddetin ödüllendirileceği  vaadi ile  bir kez daha karşımıza çıktı.

Karadeniz Teknik Üniversitesi’ndeki Fenerbahçeli öğrencilerin Fenerbahçeli takımı için otele gitmeleri ve ellerinde Karadeniz Teknik yazılı Fenerbahçe atkılarının bulunması kendilerine Trabzonsporlu diyebilen Üni-Ts Ankara adlı grubu rahatsız etti. Rahatsız etmekle kalmadı bir sosyal paylaşım sitesinde söz konusu Fenerbahçeli öğrencilerin bu karşılamadaki görüntüleri kafaları kırmızı daireyle işaretlenerek teşhir edildi. Teşhirin amacı ise çok açıktı fotoğrafta yer alan Fenerbahçeliler bulunacak, ‘gerekli yaptırım’ uygulanacak, videoya alınacak ve bunu yapan ilk beş kişiye 2012–2013 kombinesi hediye edilecek!

Bu kadarla kalsa yeterdi ancak sosyal paylaşım sitesi üzerinden yapılan bu hedef göstermeye Bayrampaşa İlçe Emniyet Müdürlüğü’nde görevli Ruhi Akbulut’un yazdıkları işin vahametini daha da derinleştiriyor. Ruhi Akbulut, Fenerbahçeli öğrencilere ‘gerekli yaptırımı’ uygulayanlara ve videoya alıp belgeleyenlere Taksim’de eğlence vaad etti. Olayın içinde bir polis memurunun olması ise bizlere Ogün Samast’ın elinde Türk bayraklı resmiyle fotoğraf çektiren ve terfi ettirilen polis memurunu bir kez daha hatırlattı. Ne zaman Trabzon ve Nefret sözcükleri yan yana gelse konuya bir polis memurunun dâhil olması ne yazık ki bizleri şaşırtmaz oldu.

Bu olayı ilk defa öğreniyorsanız eğer gördüklerinize inanamayacağınızı tahmin edebiliyoruz. Toplumun her alanında var olan nefret söylemi ve linç kültürü ne yazık ki futbol üzerinden de kendisini var etmeye çalışıyor. Birçok örneğiyle defalarca karşımıza çıkan bu kültür gerekli önlemler alınmazsa çok yakında bir kez daha ölümlere kadar gidecek ve kamuoyu vicdanını yaralayacak.

Sol Açık olarak kendisini bu konuyla ilişkilendiren herkese çağrımızdır: Defalarca karşımıza çıkan bu nefret söylemini artık münferit görmeyin, görmezden gelmeyin ve olmamış gibi kabul etmeyin. Üzerinize düşen her neyse bunu bir an önce yerine getirin. Üç maymun oynanmaya devam edildikçe yeni katillerin ortaya çıkması ve linç ortamın devam etmesi kaçınılmazdır.'

 

Sol Açık Taraftar Grubu

Endüstriyel Futbola Karşı Fenerbahçeli Dayanışması

www.solacik.org