Irak Ermeni Kilisesi Başepiskoposu'ndan Prens Charles'a 24 Nisan mektubu

İngiltere Veliaht Prensi Charles'ın, oğlu Prens Harry'yle birlikte 24 Nisan'da Çanakkale'ye gelececeğinin açıklanması üzerine Irak Ermeni Kilisesi Başepiskopos Avak Asaduryan bir açıklama yayımladı.

24 Nisan'da Çanakkale'de gerçekleştirilecek Çanakkale savaşlarının 100’üncü yıldönümü törenlerine, İngiltere Veliaht Prensi Charles, oğlu Prens Harry ile birlikte katılacak.

İngiltere Kraliçesi 2'nci Elizabeth ise, eşi Edinburgh Dükü ve diğer torunu, Prens Charles'tan sonraki taht varisi Prens William ile birlikte Londra'daki törenlerde hazır bulunacak. 

Irak Ermeni Kilisesi Başepiskopos Avak Asaduryan, Prens Charles ve Prens Harry’ye bir mektup yazarak soykırımdaki İngiltere sorumluluğundan bahsetti. 

24 Nisan’daki törenlerin Çanakkale’yi anmak için hazırlanmadığını belirten Başepiskopos, “Bu tören, bir ırkın anılarının yok edilmesinin nasıl taltif edileceğinin bir temsili” dedi. Çanakkale törenlerinin 24 Nisan’a alınmasını ‘zalimin ve inkarın zaferi’ olarak niteleyen Aşaduryan, İngiltere dahil itilaf devletlerinin 1915’te yaşananları ‘insanlığa karşı suç’ olarak tanımladıklarını hatırlattı. Winston Churchill’in 1915’i soykırım olarak tanımladığına da dikkat çeken Başepiskopos, “İngiltere soykırım suçlularının cezalandırılacağı konusunda söz vermişti, şimdiyse bir ulusun faili 21. yüzyılda ödüllendiriliyor” ifadelerini kullandı. 

'Hitler'in çok bilinmeyen 'Ermenilerin imhasını kim hatırlıyor?' sözünü hatırlatan Asaduryan, 'Prens Charles'ın da tarihi ve bu sözü anımsamasını temenni ederim' dedi. 




Yazar Hakkında