Yüzüncü yılı anma etkinlikleri artık tek bir sitede

Güney Kaliforniya Üniversitesi Ermeni Çalışmaları Enstitüsü, Ermeni Soykırımı’nın 100. yılını anmak için dünya çapında hazırlanan etkinlikleri bir araya getiren bir rehber hazırladı. ‘year100.org’ isimli üç dilli internet sitesi herkesin katılımına açık.

Soykırım’dan bugüne Ermenistan ve diaspora üzerinden Ermeni tarihi ve kültürü üzerine disiplinler arası çalışmaları desteklemek için kurulmuş olan Güney Kaliforniya Üniversitesi Ermeni Çalışmaları Enstitüsü, soykırımın 100. yılı için özel bir internet rehberi hazırladı. 2015’te yayımlanan kitapları, düzenlenen konferansları ve çeşitli etkinlikleri listeleyen rehber, İngilizce, Ermenice ve Türkçe olmak üzere üç dilde yayımlanıyor. 

Ermeni Çalışmaları Enstitüsü Direktörü Salp Ghazarian, rehberin sadece Ermenilerin veya akademisyenlerin değil, herkesin katkısına açık olduğunu belirterek; “Year100.org sadece geçmişin bugünde nasıl yaşadığına ışık tutmuyor; daha geniş bir anlamda, dünyanın dört bir tarafında konuyla ilgili çalışmaların gelecekte nasıl bir yön alacağına dair de önemli bir fikir veriyor” diyor.

Soykırım tartışmaları hakkında bilgi edinmek isteyen kitle için tasarlanmış rehberin, yeni etkinlik girişleriyle genişlemesi mümkün olacak.

Year100.org’da etkinliklerle ilgili girdilere, her biri 100. yılla ilgili çalışmalar yürüten Hrair Hawk Khatcherian (Kanada), Stepan Norair Chahinian (Brezilya) ve Matthew Karanian’ın (ABD) fotoğrafları eşlik ediyor.

Year100.org rehberindeki etkinliklerden bazıları şöyle:

- Avustralya’da 24 Nisan’da soykırım anısına hazırlanan bir kitap tanıtımı yapılacak

- Suriye, Şam'daki Ermeni Soykırımı'nın Yüzüncü Yılını Anma Komisyonu, soykırımı anma tanıklıklarıyla ilgili bir kitap hazırlıyor. Arşak Poladyan tarafından hazırlanan kitap, belgelere ve 19. yüzyıl sonu ile 20. yüzyıl başında Ermenilerin maruz bırakıldığı zülme tanık olan üç kişinin anlatılarına yer veriyor.

- Bulgaristan, Sofya Ulusal Tarih Müzesi Nisan ayında soykırımla ilgili özel bir sergiye ev sahipliği yapıyor. Ermenistan: Antik ve Modern isimli sergi Ermeni kültürünü masaya yatıracak

- İngiltere Cambridge’de 29 Mart’ta Soykırımın 100. yılında inkar politikalarının sonucuyla ilgili bir konferans düzenleniyor. Açılış konuşmasını Vicken Cheterian yapacak.  

- İtalya Padova Üniversitesi, Soykırıma neden olan koşulların tartışılacağı iki günlük bir atölye çalışması düzenliyor. Farklı disiplinlerden katılıma açık olan atölye 11-12 Mart tarihlerinde gerçekleşecek

- Ermeni tarih yazıcılığına odaklanan iki günlük özel bir konferans 19-20 Mart tarihleri arasına ABD, Nebraska Üniversitesi’nde gerçekleşecek

- Soykırımın başlangıcı kabul edilen 24 Nisan’da İsveç Stockholm’deki Ermeni Apostolik Kilisesi’nde soykırım kurbanları anısına dini tören düzenlenecek

Rehbere ulaşmak için tıklayınız. 

 



Yazar Hakkında