"Bakırköy İlçesi’ndeki seçmenlerin %18’i Hıristiyan"

Bakırköy Belediyesi’nin yeni Başkan Yardımcısı Margırit Dikme'yle yeni görevi ve onu bu noktaya getiren çalışmaları üzerine konuştuk.

Bakırköy Belediyesi’nde daha önce gönüllü görevler üstlenen Margırit Dikme, 2014 yerel seçimlerinde Belediye Meclisi üyeliğine seçildikten sonra, 19 Şubat 2015’te, Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu tarafından başkan yardımcılığına getirildi. Dikme, Nişantaşı Kız Lisesi’ni bitirdikten sonra evlendiğini, çocuklarını büyüttükten sonra toplumda aktif olarak görev yapma fırsatı bulduğunu ifade ediyor. Margırit Dikme’yle, yeni görevi ve onu bu noktaya getiren çalışmaları üzerine konuştuk.

Margırit Dikme, Ermeni toplumunda yaşlıların ve emeklilerin uzak semtlerdeki kiliselere ulaşmasını sağlayan hizmetleriyle tanınıyor. Bakırköy Belediyesi’ne adım atmasını da sağlayan bu hizmetin ortaya çıkışını şöyle anlatıyor: “Ermeni toplumunun bir ferdi olarak, kadın kolları, gençlik kolları ve okul aile birliklerinde sürekli olarak gönüllü görevler üstlendim. ‘Gençken daha ne yapabiliriz?’ diye düşünürken, Bakırköy Belediyesi’ne başvurdum. CHP’li belediyelerin yaklaşımları ‘eşit yurttaşlık, eşit vatandaşlık’ esasına dayanıyor. Bunu bildiğim için, dönemin belediye başkanı ve halkla ilişkilerden sorumlu müdürleriyle görüşüp, Ermeni Kilisesi’nde oruç döneminde İstanbul’daki tüm kiliselerde elli gün boyunca ayinler düzenlendiğini söyledim ve yaşlılarımızın bu ayinlere götürülmesi için bir hizmet oluşturulmasını talep ettim. Bu talebim çok olumlu karşılandı ve çok hızlı bir telefon trafiğinin ardından hizmet hayata geçirildi. İnsanları uzak semtlerdeki kiliselere ulaştırma anlamındaki çalışmamızın, bir ilk olduğunu söyleyebilirim. 2000 yılından bu yana yaşlılarımızı İstanbul’un çeşitli semtlerindeki kiliselere götüren servislerimiz çalışıyor. Bazı günlerde üç yüze yakın kişi taşıyoruz.”

İl Yönetimi’nden Belediye Meclisi’ne

Dikme’nin CHP il yönetiminde üç dönem başkan yardımcılığından Belediye Meclisi’ne uzanan yolculuğunda, yaşlılar için 15 yıl önce başlattıkları hizmetteki sürekliliğin de etkisi büyük olmuş: “Bu sayede hem uzak kiliselerimiz doldu, hem de yaşlılarımız ve emeklilerimiz bu kiliselere, ‘arevakal’ dönemiyle de sınırlı kalmayarak, kolaylıkla ulaşabildi. Çalışmalarım CHP yönetiminin dikkatini çekti ve ilk olarak İl Yönetimi’nde engellilerden sorumlu başkan yardımcısı, sonrasında ise yaşlı ve emeklilerden sorumlu başkan yardımcısı olarak çalıştım. Son yerel seçimlerde ise Belediye Meclisi üyeliği için aday oldum. Buradaki motivasyonum, ‘farklı düşünce ve inanç grubundaki’ insanlara daha geniş imkânlarla neler sunabilirim düşüncesi oldu.”

Sokakların temizliği ona emanet

Meclis üyelerinden üç kişinin, seçimle başkan yardımcılığına atandığını ifade eden Dikme, bu göreve büyük destekle geldiğini söylüyor ve çalışmalarını şöyle özetliyor: “Belediye Meclisi’nden arkadaşlarımın büyük desteği oldu. Hıristiyan cemaatinden birinin bu görevde olması gerektiği ve çalışmalarım nedeniyle en uygun kişinin ben olduğum yönünde telkinde bulundular. Başkan da hemfikirdi. 15 gün önce görevlendirilmem yapıldı. Temizlik İşleri Müdürlüğü ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü bana bağlı. Temizlik işlerinde 196 süpürgeci ve 14 onbaşı görev yapıyor. Bakırköy ilçesinde 220 bin kişi ikamet ediyor, gün içinde ise nüfus bir milyona ulaşıyor. Bu nedenle zorlukları var, fakat çalışma ruhuyla üstesinden gelemeyeceğimiz bir durum değil. Halkla ilişkiler alanındaki ilk çalışmamızda ise Rumca, Ermenice, Süryanice ve Türkçe olmak üzere, başkanın, Hıristiyanların ‘Büyük Oruç’ döneminin hayırlara vesile olmasını dilediği mesajını dört bir yanda afişlerle duyurduk. İlçedeki 220 bin nüfusun %18’ini Hıristiyanlar oluşturuyor. Süryani, Rum, Ermeni, Musevi ve Katolik tüm cemaatlerden taleplere cevap vermeye çalışıyoruz. Benim Belediye Meclisi’nde özellikle temsil ettiğim kesim de bu. Tabii ki, görevim Bakırköy ve Yeşilköy’deki tüm yurttaşları kapsıyor. Bu durum omuzlarımdaki yükü ağırlaştırsa da, bunun bilincinde olarak uzun mesailerle, haftasonu da çalışarak sorumluluklarımı yerine getirmeye çalışıyorum.”

Dadyan’ın inşaatında sona yaklaşılıyor

Dadyan Okulu için Bakırköy Belediyesi tarafından verilmiş sözler olduğunu hatırlattığımız Başkan Yardımcısı, bu konuda da ellerinden geleni yaptıklarını kaydediyor: “Bakırköy Surp Asdvadzadzni Kilisesi Vakfı Başkanı Mesut Özdemir, Dadyan Okulu’nun inşaatı için ihtiyaçları listeleyip gönderdi. Biz de bu ihtiyaçları sırasıyla gidermeye çalışıyoruz. Umarım inşaat en yakın zamanda tamamlanır ve hep birlikte açılışını yapabiliriz. Toplam 26 Belediye Meclisi üyesi var, bunlardan beşi AK Parti’li, kalanı ise CHP’li. Bu çalışmaları herkes destekliyor, hatta tamamlayıcı nitelikte katkılar sunuyor. Örneğin Hrant Dink’in yaşadığı sokağın ismi zaten bir şahsa ait olduğundan, ‘Hrant Dink Sokağı’ ismini gündeme getiren teklifin reddedilmemesini sağlamak amacıyla, civardaki, şahıs ismi taşımayan, başka bir sokağın belirlenmesi düşünüldü. Bu konudaki çalışmalar devam ediyor. Önümüzdeki günlerde bir kültür merkezi veya sokağa Hrant Dink’in ismi, umarız verilebilecek.”

Belediye gençleri buluşturacak

Belediye’deki görevleri sayesinde, geçmişte hayalini kurduğu hizmetleri gerçekleştirme fırsatı bulduğunu söyleyen Dikme, bundan büyük mutluluk duyduğunu ifade ediyor. Yeni hizmetleri ise şöyle sıralıyor: “Bakırköy Belediyesi daha önce de fakirlere erzak yardımı yapıyordu. Bu yıl ilk olarak, ‘arevakal’ döneminde oruç yemekleri düzenliyor. Bu Perşembe üçüncü kez Bakırköy Ermeni Kilisesi’nde Belediye’nin hazırladığı oruç sofrası kuruldu. Dadyan Okulu’nun yeni binasının yapımı devam ettiği için mutfak imkânları kısıtlı, pazartesi günleri okulda yemek çıkarmakta zorlanıyorlar. Bu konuda da Belediye yardımcı oldu; pazartesileri, okulun yemeğini Belediye gönderiyor. Bu yıl Paskalya Yortusu kutlanırken de bir hizmetimiz olacak. Kiliseye gelen çocukların sıkılmadan vakit geçirmesi için Bakırköy ve Yeşilköy’deki kiliselerin bahçesinde bir alan oluşturacağız. Burada minikler, animatörler eşliğinde, Paskalya’yı karnaval havasında geçirecek, aileleri de ibadetlerini rahatça yapabilecek. İhtiyaç sahiplerine sağlık destek kartı veriliyor. Benim buradaki en önemli görevim, o ihtiyaç sahiplerini tespit edip, yardımların gerçekten ihtiyacı olan kişilere ulaştırılmasını sağlamak. Yakın zamanda hayata geçecek olan bir diğer projemiz de, gençlerin bir araya gelmesini, tanışmasını ve sosyalleşmesini sağlayacak etkinlikler düzenlemek.”

Kategoriler

Toplum Fark Yaratanlar



Yazar Hakkında

1979 İstanbul doğumlu. Toplum bölümünün editörü, demokratikleşme, insan hakları, inanç özgürlüğü ve azınlık vakıflarıyla ilgili haberler yapıyor.