Afrika’dan çıkan elmas artık Türkiye’de işlenecek

İstanbul Kuyumcular Odası (İKO) Başkanı Norayr İşler, Türkiye’nin de artık elmas kesimi yapılan ülkeler arasına gireceğini açıkladı.

İstanbul Kuyumcular Odası (İKO) Başkanı Norayr İşler, Türkiye’de yeni bir sektörün oluşacağını açıkladı. Kasım ayında, torba yasada kuyumculuk sektörünün üzerinden ÖTV yükünün kaldırılmasının mimarı olan İKO Başkanı, Türkiye’nin de artık elmas kesimi yapılan ülkeler arasına gireceğini açıkladı. Güney Afrika başta olmak üzere çeşitli Afrika ülkelerine giderek, temaslarda bulunduklarını söyleyen İşler,  12-15 Mart tarihleri arasında düzenlenecek İstanbul Mücevher Fuarı’nda elmas madenciliği ve altın konusunda dünyanın önde gelen ülkesi Güney Afrika’yla çok önemli bir işbirliği anlaşmasına imza atılacağını belirtti.

14 Mart Cuma  14.30’da imzalanacak protokoller kapsamında, dünya elmas madenciliğinin başladığı Kimberley’de mücevher üretim fabrikası, İstanbul’da ise taş kesimi ve cilalama atölyeleri kurulması öngörülüyor. Bu karşılıklı işbirliği sayesinde kuyumculuk sektöründe büyük bir istihdam sağlanması bekleniyor.

Yeni ‘taş kesme’ merkezi İstanbul

Güney Afrika’nın Northern Cape Eyaleti’nin Maliye, Ekonomik Kalkınma ve Turizm Bakanı John Block ve İKO Başkanı Norayr İşler’in İstanbul Mücevher Fuarı’nda imzalayacakları işbirliği protokolü; Afrika’nın, Sibirya’nın ham elmasları, yakut ve zümrütlerinin Türkiye’ye akmasını sağlayacak. Bu hamle ile Antwerp, Tel Aviv, New York gibi sayılı şehirlerde bulunan değerli taş kesme işi, yakında Türkiye’de de hayat bulacak. İstanbul’un  ‘taş kesme’ merkezi olması durumunda, 100 bin kişiye iş alanı oluşması bekleniyor. Küçük bir yasa değişikliğiyle bundan 30 yıl önce Hindistan’da başlatılan sektörde bugün ülkedeki bir buçuk milyon kişi hayatını kazanıyor.

Kategoriler

Güncel Türkiye


Yazar Hakkında

1979 İstanbul doğumlu. Toplum bölümünün editörü, demokratikleşme, insan hakları, inanç özgürlüğü ve azınlık vakıflarıyla ilgili haberler yapıyor.