Nişanyan Evleri yıkımla karşı karşıya

Sevan Nişanyan’ın uzun süreli hapis cezası almasına sebep olan Nişanyan Evleri’nin bir kısmının yıkılmasının gerçekleştirilmesine karar verildi. Selçuk Belediyesi, 24 Şubat 2015 tarihli yazıyla bölgede bulunan hamam ve saunayla ilgili söz konusu kararı Nesin Vakfı’na bildirdi.

2000 yılından bu yana verilen yıkım kararıyla boğuşan ve Sevan Nişanyan’ın uzun süreli hapis cezaları almasına sebep olan Nişanyan Evleri, yine yıkım tehlikesiyle karşı karşıya. Selçuk Belediyesi’nin 24 Şubat 2015 tarihli yazıyla Nesin Vakfı’na bildirdiği hamam ve saunayla ilgili yıkım kararının uygulanması, bölgede bulunan tüm binaları da aynı riskle karşı karşıya bırakıyor. Emsal teşkil edebilecek bu kararın uygulanması, Nesin Vakfı’nın avukatı Betül Sümer’e göre, haklarında yıkım kararı verilmiş diğer binaların yıkımının da yolunu açacak.

Nişanyan’ın kısa süre önce, Nişanyan Evleri’ndeki kendine ait mülkiyet hakkını devrettiği Nesin Vakfı Başkanı Ali Nesin, tüm bu yaşananların devletin Şirince’de 30 yıldır SİT alanına uygun imar planı çıkarmamasına bağlıyor ve devletin vatandaşını suç işlemek zorunda bıraktığını belirtiyor. Sadece Nişanyan’ın değil, Şirince’de yaşayan herkesin söz konusu uygulamaya göre suçlu olduğunu ve hepsinin hapis tehdidiyle karşılaşabileceğini belirten Nesin, Şirince’deki çatı ustasının yaşadığı zorluğu örnek veriyor: “Şirince’deki tüm çatıları yapan bir ustamız var. 20 yıl boyunca köyde bulunan tüm çatıları o aktardı, kendi çatısı hariç. Çünkü çatıyı aktarmak bile suç, mevcut mevzuata göre. Bu yüzden, usta 20 yıl boyunca çatısı akan bir evde oturdu; sonunda dayanamadı, kendi çatısını da tamir etti. Suç olduğunu bile bile yapmak zorunda kaldı artık.”

Nesin, yıkılması hakkında karar çıkarılmış olan hamamın, Nişanyan Evleri’ndeki yapılar arasında en güzel binalardan biri olduğunu söylüyor. Nesin’e göre, Selçuklu mimarisine uygun olarak Nişanyan tarafından inşa edilen hamama turistler yoğun ilgi gösteriyor. Hamamın yıkım kararının Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan gelmesinin ise, trajikomik bir durum. Belediye’den Nesin Vakfı’na gelen yazıda belirtildiği üzere, vakıf tarafından yıkılması istenen hamamı asla yıkamayacağını söyleyen Nesin, “Çok istiyorsa, Belediye gelsin yıksın, benim elim gitmez” diyor.

Avukat Betül Sümer de Şirince’de geçerli olan SİT alanının tek tek binaları değil, Şirince’nin görüntüsünü koruduğunu, buna rağmen, bu görüntüyle en uyumlu binaları yapan Nişanyan’ın suç işlediğinin iddiasının komik olduğunu söylüyor. Sümer, son çıkan yıkım kararının uygulanması hâlinde, Nişanyan Evleri’nin içinde bulunan tüm binaların da risk altında olacağını, zaten tüm binalar hakkında yıkım kararının mevcut olduğunu belirtiyor. Nesin Vakfı, bu kararı engellemek için ‘yürütmeyi durdurma’ istemiyle mahkemeye başvurdu. Fakat, Sümer, belediyenin resmî cevap süresi olan 30 gün dolana kadar hamamı yıkmasının önünde hiçbir hukuki engel olmadığını söylüyor.

Belediye yetkililerinin şimdiye kadar yüz yüze yapılan toplantılarda, vakfa ve Nişanyan’a yönelik çok olumlu bir tavır içinde olduklarını dile getiren Sümer, Nişanyan’ın hapiste olmasına yol açan cezaların bir kısmının belediyenin suç duyurularından ötürü verildiğini de ekliyor. Selçuk Belediye Başkanı Dahi Zeynel Bakıcı, ısrarlı aramalarımıza rağmen, konuyla ilgili duruma yönelik herhangi bir açıklama yapmadı.

Kategoriler

Güncel Türkiye



Yazar Hakkında

1986 doğumlu. İnsan hakları, güncel politika ve tarih haberleri yapıyor.