Bakırköy sil baştan

Bakırköy Belediyesi 7 mahalleyi riskli alanı ilan etmek için harekete geçti. Bakanlıktan onay gelirse semtin çehresi baştan başa değişecek

İstanbul’un pek çok ilçesinde, sakinlerin yaşam koşullarını temelden değiştiren kentsel dönüşüm uygulamasında yeni adres Bakırköy. Bakırköy Belediyesi, 7 mahalleyi riskli alan ilan etmek istiyor. Kentsel dönüşüm uygulamasında yetki almak için Çevre ve Şehircilik Bakanlığına başvuru yaptı. 

CHP’li Bakırköy Belediyesi, Osmaniye, Zuhuratbaba, Yenimahalle, Kartaltepe ve Bakırköy’ün merkezinde bulunan, Zeytinlik, Cevizlik ve Sakızağacı mahallerinin ‘afet alanı olarak’ kentsel dönüşüm alanı kapsamına alınması için Belediye Meclisi’nden gerekli kararı, oy birliğiyle çıkarttı. Dönüşümü yürütmek için Bakanlık onayını bekliyor. Bakanlık onayı ve ardından Bakanlar Kurulu’nun kararıyla dönüşüm çalışmalarına başlaması hedefleniyor.

Gerekçe, deprem tehlikesi

Bakırköy ilçesi, özellikle 17 Ağustos 1999  Marmara depreminin ardından yapılan çalışmalarda, deprem konusunda riskli bölgelerden biri olarak kabul ediliyor. Bakırköy Belediyesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin depremin hemen ardından yaptırdığı çalışmaya dayanarak, binaların yüzde 78’inin depreme dayanıksız olduğunu savunuyor. Belediye, dönüşüm çalışmalarına, Osmaniye mahallesinden başlamayı hedefliyor.

Söz konusu raporlarda, Bakırköy’ün diğer mahalleri için de risk uyarısı yapılıyor. Yeşilköy, Yeşilyurt, Şenlikköy gibi diğer mahallelerde 142 adet çok yüksek riskli, 1245 adet yüksek riskli yapı tespiti aynı raporlarda mevcut ancak belediye şu aşamada Bakırköy’deki 7 mahalleyle çalışmaya başlayacak.

"Sokaklar genişleyecek, yeşil alan artacak"

Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu, Bakırköy’de katıldığı bütün toplantılarda ve çeşitli gazetelerde, uygulamak istedikleri planı anlatmaya başladı.

Afet alanı ilan edilmek istenen 7 mahalle, toplam 358 hektarlık bir alan ve 150 bin yurttaşı ilgilendiriyor. Belediye, bu 7 mahallede bin 100 küçük adanın olduğunu ve dönüşümün ada bazlı yapılacağını söyledi. Yaklaşık 8 bin bina dönüşüm alanına girmiş olacak.

Belediye hem sokakların ve caddelerin genişleyeceğini hem de kişi başına düşen yeşil alan miktarını arttırmayı hedefliyor. 12 metrelik sokakları 20 metrelik caddelere, 25 metrelik caddeleri 30 metrelik bulvarlara dönüşecek ayrıca, hali hazırdaki Özgürlük Meydanı dışında 50 dönümlük iki meydan daha yapmak istiyor. Kişi başına düşen yeşil alan miktarının 12 metrekareye çıkması planlanıyor. Belediye, imar artışı öngörmüyor ancak ada bazında yapılacak artışlar yüzünden nüfus yoğunluğunun artması gündeme gelecek.

Kerimoğlu, gerekli bütün planlamaların yapıldığını ve onayların ardından çalışmanın başlayabileceğini açıkladı.

Sıra Yeşilköy’e gelecek

Yedi mahalleyle ilgili çalışmaların ardından Yeşilköy’de de çalışmalara başlanacak. Kerimoğlu, Yeşilköy’ü de kentsel dönüşüm kapsamına getirerek, kaçak yapılaşma ve imar fazlası sorununu ada bazında yapılacak emsal artışıyla çözeceklerini söyledi. 

Kategoriler

Güncel Türkiye



Yazar Hakkında

1985 doğumlu. Güncel politika, insan hakları, azınlık mülkleri ve Kürt meselesi üzerine haberler yapıyor. Musa Anter Gazetecilik Ödülleri 2008 yılı en iyi haber ödülü sahibi.