Bu kez Ulus’tan bir ‘el koyma’ hikâyesi

1960’lardan bugüne uzanan bir el koyma hikâyesi bu. Bir Ermeni’nin sahip olduğu arazi, bu araziye sahibinin dedesi “firari eşhastandır” diyerek el koyan devlet ve işlemin hukuksuzluğunun fark edilmesi üzerine başlayan dava süreci. Olayın geçtiği yer ise Ulus. Üstelik arazinin üzerinde şu anda Ulus Vadi Konutları bulunuyor.

İstanbul’un en değerli bölgesinde yeni bir konut projesini de ilgilendiren davanın hikayesi 1960’lara dayanıyor. Dava dosyasına göre Harutyun Zinciryan, İstanbullu bir Ermeni. Beşiktaş Ulus’ta ailesinden kalma bir arazisi var. Ancak 1967 yılının Nisan ayında, İstanbul Defterdarlığı Milli Emlak Müdürlüğü, Beşiktaş Tapu Müdürlüğü’ne başvurarak, arazi sahibinin dedesi olan Aleksan’ın ‘firari eşhastan’ olduğunu iddia ederek,  taşınmazın Hazine adına tescillenmesini istiyor. Müdürlük de işlemi gerçekleştirmek için Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne yazı yazıyor. Yazıdan iki ay sonra yeniden tapu müdürlüğüne yazı yazılarak ‘acilen’ devir işleminin yapılması ve Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden yazı beklenmesine gerek olmadığı belirtiliyor. Tapu Müdürlüğü tescil işlemini gerçekleştiriyor. Olaydan dört yıl sonra Zinciryan, iptal davası istiyor ancak mahkeme davayı reddediyor. 

Müdür değişiyor

Ancak süreç Beşiktaş Tapu Müdürlüğünde müdür değişince hızlandı. Yapılan incelemede mahkeme kararı olmadan bir tescil işlemi gerçekleştirdiği fark edildi ve  inceleme yapılması istendi. Başbakanlık Tapu Kadastro Müdürlüğü tarafından yapılan incelemede Beşiktaş Tapu Müdürlüğü’nün hatalı işlem yaptığı ve tapunun eski haline getirilmesi gerektiğine dair rapor hazırlandı. Beşiktaş Tapu Müdürlüğü, raporun ardından mahkemeye başvurdu. Mahkeme, Tapu Müdürlüğü’nün dava açamayacağına karar vererek davayı bir kez daha reddetti.

Dava gündeme alındı

Davanın reddinin ardından, Hazine araziyi Beşiktaş Belediyesi’ne devretti. Beşiktaş Belediyesi ise söz konusu araziyi 21 Milyon TL’ye Ulus Vadi İnşaat’a sattı. Arazinin üzerinde şu anda Ulus Vadi Konutları bulunuyor.

Ancak Zinciryan’ın varisleri, İstanbul 4. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvurarak, ellerinden hiç bir mahkeme kararı olmadan ve usülsüz bir şekilde ellerinden alınan araziyle ilgili tazminatlarının ödenmesini talep etti.

Mahkeme davayı kabul etti. Şimdi hem Milli Emlak Genel Müdürlüğü hem de aile, mahkemenin vereceği kararı bekliyor.

 

 

Kategoriler

Güncel Azınlıklar



Yazar Hakkında

1985 doğumlu. Güncel politika, insan hakları, azınlık mülkleri ve Kürt meselesi üzerine haberler yapıyor. Musa Anter Gazetecilik Ödülleri 2008 yılı en iyi haber ödülü sahibi.