Gülizar’ın hikâyesi Depo’da

14 Mart Cumartesi akşamı 18:00’de yapılacak olan ‘Spektografi: Hayaletlerin İzinde’ sergisinin açılışında, Gülizar’ın büyük torunu Méliné Ter Minassian ve Anna Barseghian, Gülizar’la olan ilişkilerini ‘Güle Çok Güzel’ başlıklı bir performansla sahneye taşıyacak.

Depo, 15 Mart - 12 Nisan arasında ‘Spektografi: Hayaletlerin İzinde’ başlıklı bir sergiye ev sahipliği yapıyor. Sergide yer alan fotoğraflar ve videolar, Anna Barseghian, Stefan Kristensen ve Uriel Orlow’un Anadolu’ya yaptıkları seyahat sonucunda üretildi. Aile kökleri Muş’ta olan Barseghian ile Çorumlu Kristensen, Orlow’u da peşlerine katıp ninelerinin ve dedelerinin köylerini ziyaret ederek, Anadolu’daki Ermeni varlığının izlerini sürmüş. Orlow bir videosunda, bir zamanlar Ermenilerin yaşadığı Muş ile adını buradan alan, Ermenistan’daki ‘Muş’ adlı insansız konut projesini yan yana getiriyor. Muş şehri ile ‘Muş’ konutlarını ‘hayalet olmak’ temasında buluşturan Orlow, bir diğer videosunda da, Surp Garabed Manastırı’nın yıkıntılarını inceliyor.

Barseghian ve Kristensen, bu yolculuk esnasında öğrendikleri, Kürt beyi Musa tarafından kaçırılıp Müslümanlaştırıldıktan sonra kurtulmayı başararak efsaneleşen Gülizar’ın öyküsüne, eserlerinde yer vermiş. 14 Mart Cumartesi akşamı 18:00’de yapılacak olan sergi açılışında, Gülizar’ın büyük torunu Méliné Ter Minassian ve Anna Barseghian, Gülizar’la olan ilişkilerini ‘Güle Çok Güzel’ başlıklı bir performansla sahneye taşıyacak. Performansın videosu, sergi süresince Depo’da gösterilecek. Açılışta ayrıca, Armenuhi Kevonyan’ın, annesi Gülizar’ın öyküsünü konu alan kitabının, Aras Yayıncılık tarafından yayımlanan Türkçe çevirisi ‘Gülizar’ın Kara Düğünü’ tanıtılacak.

 



Yazar Hakkında