AP'den Brok Çiçek'le görüştü: "Soykırım siyasi değil vicdani bir mesele"

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Avrupa Parlamentosu (AP) Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Elmar Brok ve beraberindeki heyetle Meclis Divan Toplantı Salonu'nda görüştü. Toplantıda AP’nin Soykırımı tanıma çağrısına da değinildi.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, parlamentoların kendilerini ceza mahkemesi yerine koymaması gerektiğini savunarak, “ Biz 1915 olaylarının tüm yönleriyle açığa çıkmasını en çok isteyen ülkeyiz ama bu parlamentoların değil tarihçilerin görevidir. Gelin, siz de buna yardımcı olun, bu tarihi gerçek siyasi istismar konusu yapılmak yerine tüm boyutlarıyla ortaya çıksın ama bunu çıkaracak kurum parlamentolar değildir. Ortada yargı kararı yokken parlamentolar sırf bir iddia üzerine böyle bir istismara aracılık ederse korkarım barışa katkı sağlamış olmaz." 

AP Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Brok da söz alarak, kendi ülkesi Almanya’nın soykırım yaptığını kabul ettiğini hatırlattı. Buna karşılık Çiçek, ortada bir mahkeme kararı olduğunu ancak Ermenistan meselesinde bir mahkeme kararından söz edilemeyeceğini savunarak, "Acının yaşanması ayrıdır, bir ülkeye mahkeme kararı olmadan soykırım yaptı diye suçlamak ayrıdır. Sorunun daha objektif anlaşılmasını temin için sizden çaba bekliyoruz" dedi 

Brok, üye ülkelerde bu konuların ele alınış şeklinin farklı olduğunu ve bu konunun AP'de sadece siyasi bir konu değil aynı zamanda bir vicdan meselesi olarak görüldüğünü belirtti. Cemil Çiçek de uluslararası hukukun esas alınması halinde vicdanları da belli bir yerde buluşturmanın mümkün olduğunu söyledi. 

Avrupa Parlamentosu, 13 Mart’ta düzenlediği toplantıda, Avrupa Birliği'ne üye tüm devletlere Ermeni Soykırımı’nı tanıma çağrısında bulunmuştu

AB’ye üyelik 

Toplantıda AB’ye üyelik de konuşuldu. Türkiye’nin tam üyelik hedefinde olduğunu söyleyen Çiçek; “Kamuoyu, Türkiye'nin oyalandığı kanaatinde. Bunu ben tek başına değiştiremem. Kapanış, açılış kriterlerinin bildirilmesi, en azından 23 ve 24. fasılların açılması gerekir ki müzakereler bakımından bir ümit olabilsin" diye konuştu.

İç Güvenlik Paketi

İç Güvenlik paketi’ne de değinilen toplantıda Çiçek, uluslararası mevzuat dışında bir tasarı düzenlemediklerini savundu. Elmar Brok ise, Türkiye'ye "İç Güvenlik Paketi"yle ilgili eleştirilerinin tek tek maddelerle değil, genel olarak kanunun oluşturulma şekli ve kontrolün dengede olmayacağıyla ilgili olduğunu vurguladı. 

Kategoriler

Güncel Gündem



Yazar Hakkında