HDP'den Halepçe’nin Kürt Soykırımı olarak tanınması için kanun teklifi

HDP, Halepçe Katliamı’nın Kürt Soykırımı olarak tanınması ve yıldönümü olan 16 Mart’ın bundan böyle soykırım anma günü olması için meclise kanun teklif verdi.

Van Milletvekili Kemal Aktaş tarafından verilen kanun teklifinde, Saddam Hüseyin yönetimi tarafında 16 Mart 1988'de Halepçe'de kimyasal gazlarla katledilen Kürtlerin soykırıma uğradığının tanınması ve 16 Mart’ın soykırım günü olması talebi yer alıyor. 

01 Mart 2010 tarihinde Irak Yüksek Ceza Mahkemesi’nin, ardından da Norveç, İsveç ve İngiltere Parlamentoları’nın da Halepçe Katliamını soykırım olarak tanımladığı vurgulanan önergede, “Ortadoğu'da en çok Kürdün yaşadığı Türkiye'nin de 'Enfal Harekatı' kapsamında ve Halepçe'de işlenen suçları soykırım olarak tanıması anlamlı ve önemli olacaktır" ifadeleri kullanıldı.

Katliam planlıydı

Söz konusu katliamla bir etnik temizlik yapıldığını ve Kürtlerin bitirilmek istendiğine vurgu yapılan önergede şu görüşlere yer verildi: 

"Baas rejimi, Kürt halkını toprağından sürerek, asimile ederek bitirme hedefini 'Enfal Harekâtı' adı altında sistemli olarak geliştirmiştir. Enfal Harekâtı boyunca 4 bin 500 köy yakılıp yıkılarak insansızlaştırılmış, 180 bin Kürt katledilmiştir. Soykırım suçu Roma Statüsü'nde, Ulusal Etnik, ırksal veya dinsel bir grubu kısmen veya tamamen ortadan kaldırmak amacı ile işlenen öldürme, bedensel veya zihinsel zarar verme, fiziksel varlığı ortadan kaldıracağı hesaplanarak yaşam şartlarını kasten değiştirme; yani göç ettirme, grup içinde doğumları engellemek amacı ile tedbirler alma ve gruba mensup çocukları zorla bir başka gruba nakletme olarak tanımlanmaktadır.” 

“Halepçe katliamı planlı olup, belirlenmiş amaç doğrultusunda yürütülmüştür. Baas rejiminin belirlenmiş amacı Kürt halkını kadim topraklarında söküp atmak, yani bitirmekti. Bu açıdan bakıldığında, bu saldırı Kürt halkına dönük bir soykırımdır.”

“Saddam Hüseyin yönetimindeki Baas rejimi tarafından tüm dünya devletlerinin ve halklarının gözü önünde, 16 Mart 1988 günü başlatılan ve 3 gün süren hava saldırılarında ise; özellikle Irak Kürdistan'ındaki Halepçe Kasabası ve civarı kimyasal silahlarla bombalanmış ve bu saldırıda çoğu çocuk ve kadınlardan oluşan 12 bin kişi yaşamını yitirmiştir. 14 bin765 kişi de ağır yaralanmıştır. Günümüze kadar 43 bin 753 kişinin ölümüne, 61 bin 200 kişinin de sakat kalmasına sebep olduğu tahmin edilen bu kimyasal saldırılar, dünyanın en büyük insanlık trajedilerinden biridir.”

Kategoriler

Güncel İnsan Hakları

Etiketler

Soykırım HDP


Yazar Hakkında