“100 hayat” kurtarıcıları anlatıyor

Ermeni Diasporası’nın önde gelen isimlerinden Rusyalı Ermeni yatırım bankacısı Ruben Vardanyan, Ermeni Soykırımı’nın 100. yılı anma etkinlikleri kapsamında ünlü Hollywood yıldızları ve insan hakları savunucularıyla iş birliği yapmaya hazırlanıyor. Vardanyan’ın öncülük ettiği ‘100 Hayat’ inisiyatifi, George Clooney’in kuruculuğunu yaptığı ‘Not On Our Watch’ (Bizim Gözetimimizde Olmaz) organizasyonunun desteğiyle her sene verilmek üzere bir ödül tasarladı. Ödül, başka insanların hayatını kurtarmak için kendini riske atan kişilere verilecek.

New York’ta düzenlenen törenle tanıtılan ‘100 Hayat’ inisiyatifi (100 Lives), 1915’te ‘kurtaranların’ ve ‘kurtulanların’ hikâyelerine odaklanıyor. Rusyalı Ermeni yatırım bankacısı Ruben Vardanyan ve Not On Our Watch’un kurucusu, ünlü aktör ve insan hakları savunucusu George Clooney iş birliği, soykırım anmalarına farklı bir yaklaşım getirmek istiyor.

Merkezi, Kanada’nın Toronto kentinde bulunan Zoryan Enstitüsü Başkanı Greg Sarkissian da 100 Hayat inisiyatifi çerçevesinde hikâyesi anlatılacak kişilerden bir tanesi. 100 Hayat inisiyatifiyle ilgili görüşlerini paylaşan Sarkissian, “Soykırım’dan insanları kurtaran kişilere dünyanın kahramanları diyorum. Ne yazık ki medyamız genelde korkunç olaylardan, ölüm ve cinayetlerden konuşup nadiren kurbanları kurtaran insanların hikâyelerini anlatıyor” diye konuştu.

“1915'te Ailemi Hacı Halil kurtardı”

Sarkissian, kendi ailesinin kurtuluş hikâyesini bireysel araştırmayla ortaya çıkardığını söylüyor. Beyrut’ta dünyaya gelen, 1976’da eğitim için ABD’ye giden Sarkissian, bu dönemde ailesinin 1915’te yaşadıklarını ortaya çıkarmak için çalışmaya başlıyor.

Büyükbabası, diğer aile bireyleri önünde asılan Sarkissianlara, Hacı Halil isimli bir Türk yardım ediyor. Onları bir süre sakladıktan sonra ailece Halep’e kaçmalarına yardım eden Hacı Halil için, “Her ne kadar o zaman daha doğmamış olsam da bu kişi benim hayatımda büyük bir rol oynadı” diyor ve ekliyor “Bu tür hikâyeleri anlatmak iyileşme sürecini hızlandırıp gençleri iyiye sevk ediyor. Ben üç çocuk babasıyım. Çocuklarımın, bir trajedinin ortasında dahi insanların iyilik yapabileceğini ve insan hayatına değer verebileceğini bilmeleri gerekiyor.”

Rusya’nın en büyük yatırım bankalarından ‘Troika Dialog’un kurucusu olan Vardanyan, büyükbabasının Amerikalı misyonerler tarafından kurtarıldığını söylüyor. Vardanyan’ın Amerikalı Ermeni iş ortağı, bioteknoloji yatırımcısı Noubar Afeyan’sa büyükbabasını idamdan, Bağdat Demiryolu inşaatından çalışan Alman yetkililerin kurtardığını anlatıyor. Kurtarıcılar arasında  Kürt ve Türkler de yer alıyor. Ruben Vardanyan, “Çok sayıda Ermeni’nin hayatını kurtaran kişilerin gösterdiği insanlık, güç ve fedakârlık, bu hikâyelerin anlatılmasını zorunlu kılıyor” diyor.

 



Yazar Hakkında