‘Esnaf karşıtı’ yasaya karşı kampanya

On yılını doldurmuş kiracıların tahliye edilmesinin yolunu açan yasaya karşı imza kampanyası başlatıldı. ‘Beyoğlu Kent Savunması’ yasanın geri çekilmesi için kampanya yürütecek.

2012 yılında Borçlar Kanunu’nda yapılan değişiklikle on yılını dolduran kiracıların, mülk sahipleri tarafından hiçbir gerekçe gösterilmeden tahliye edilmesinin yolu açılmıştı. Yasaya dayanarak özelikle Beyoğlu’nda pek çok esnaf, mülk sahipleri tarafından tahliye edilmek isteniyor. Kelebek Korse, Lebon Pastanesi, Armada Restoran gibi İstiklal Caddesi’nde yıllardır faaliyet gösteren esnaf tahliye ile karşı karşıya. 

Yasaya karşı esnafın açtığı davalar devam ederken ‘Beyoğlu Kent Savunması’ kampanya başlattı. Kampanya kapsamında, yasanın geri çekilmesi için imza toplanacak, tahliye ile karşı kaşıya kalan esnaf için hukuki süreç başlatılarak davalar takip edilecek ve konu yeniden Meclis’in gündemine taşınmaya çalışılacak.

‘Beyoğlu Kent Savunması’, kampanyaya ilişkin Beyoğlu Erol Dernek Sokak’ta bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıya, CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur, Taksim Dayanışması’ndan Mücella Yapıcı ve aralarında Kelebek Korse’nin sahibi İlya Avramoğlu’nun bulunduğu, tahliye kararı ile karşı karşıya kalan esnaflar katıldı.

“Bu yasa bir gün sizi de vuracak”

Toplantıda konuşan Taksim Dayanışması’ndan Mücella Yapıcı, kiracıları yerinden edecek olan yasal düzenlemenin sadece Taksim değil, Beşiktaş, Kadıköy ve Kurtuluş gibi yerleşik semtleri de etkileyeceğini söyledi. Yapıcı, “Yasa, kiracıların tahliyesinin yanı sıra sosyal dokuyu da tamamen değiştirecek. Konut dokunulmazlığına karşı yasalardan sonra esnafın rızkına da göz diktiler. Afet yasasıyla birlikte düşünüldüğünde bir an önce yapının değiştirilmesi isteniyor. 10 yıl bir kiracı için çok acımasız bir zaman” diye konuştu.

Yapıcı, “Kent belleğimiz olan bütün mekanların vahşi yasalarla yok edilişini ve çok kısa bir zaman sonra buraların bambaşka bir yere dönüşeceğini göreceğiz. Bu yasa bir gün sizi de vuracak” dedi.

Kelebek Korse’nin sahibi İliya Avramoğlu da dükkanın, İstiklal Caddesi’nin en eski dükkanlardan biri olduğunu, eski tarz alışveriş mekanlarının son örneği olduğunu söyledi. Avramoğlu, “Bu yasa çok gaddar. Bu yasayı geri çekin” dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur da konunun Meclis gündemine gelmesi için elinden geleni yapacağını belirterek “Biz istemezsek değişecek. HES mücadelelerinde bunu gördük.  Geri almak zorunda kalacaklar. Biz çakma marka kentler istemiyoruz” dedi.

Kampanya neyi amaçlıyor?

*Kiracıların 10 yılı doldurmasının ardından sebepsiz çıkartılmasının önünü açan Borçlar Kanunun 347. Maddesi iptal edilmelidir.

*6306 sayılı “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun” da riskli yapı yıkılacaksa dahi yeni yapılacak olan yapının aslına uygun olarak inşa edilerek öncelikli olarak aynı bedelle kiracıya telifi hususunda yasal düzenleme yapılmalıdır.

*Beyoğlu’nda, bar, kafe ve restoranların belediyeye bedelini ödedikleri masa ve sandalyelerin kaldırılması, içki ruhsatı yenilenmesi gibi durumlarda ortaya çıkan keyfi durumların engellenmesi için yasal düzenleme yapılması.   

Kategoriler

Güncel Yaşam



Yazar Hakkında

1985 doğumlu. Güncel politika, insan hakları, azınlık mülkleri ve Kürt meselesi üzerine haberler yapıyor. Musa Anter Gazetecilik Ödülleri 2008 yılı en iyi haber ödülü sahibi.