Diyarbakır Newroz’a hazır

Bağlar ilçesinde 21 Mart Cumartesi günü düzenlenecek Newroz etkinliğine katılmak üzere, yurt içi ve yurt dışından gelen çok sayıda kişi, Diyarbakır’da buluşacak.

Bağlar ilçesinde düzenlenecek Newroz kutlaması için hazırlıklar sürüyor. Hazırlanan platformda ve protokol tribününde, Büyükşehir, Bağlar, Kayapınar, Sur ve Yenişehir Belediyesi ekiplerince düzenleme çalışmaları devam ediyor. Etkinlik için yurt dışından birçok kişiye davetiye gönderilirken, davet edilenler arasında Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Irak Cumhurbaşkanı Fuat Masum, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ile  PYD Eşbaşkanları Salih Müslim ve Asya Abdullah da bulunuyor. Diyarbakır’daki otellerde, yapılan rezervasyonlar dolayısıyla 18-22 Mart tarihlerinde yüzde 100 doluluk oranına ulaşıldı.

17 Mart günü Şanlıurfa’nın Suruç ilçesindeki kutlamayla başlayan Newroz’da, sınırın diğer tarafında Kaniya Kurda Mahallesi’nde toplanan Kobanêliler de Newroz coşkusu yaşandı. Aynı gün, Şırnak’ın Cizre ilçesinde de Newroz kutlamaları çerçevesinde, HDP tarafından etkinlikler düzenlendi. 18 Mart günüyse, Newroz coşkusu, Hakkari ve Madin’deydi. 17-18-19 Mart günlerinde bölgede yoğunlaşan Newroz kutlamaları, 21 Mart günü sadece Diyarbakır’da yapılacak.

22 Mart’taysa ülkenin batısındaki 17 ilde, Newroz kutlamaları yapılacak. Bu iller şöyle sıralanıyor: İstanbul, Bursa, İzmir, Manisa, Adana, Mersin, Hatay, Gaziantep, Konya, Ankara, Denizli, Antalya, Aydın, Kayseri, Çanakkale, Uşak ve Tekirdağ. Ayrıca, Kırşehir ve Kocaeli gibi illerle Konya’nın bazı ilçelerinde, farklı tarihlerde kutlamalar yapılacak.   

Batman’daki kutlamaya sert müdahale

Batman'da gerçekleştirilen Newroz kutlamasına gaz bombası ve plastik mermiyle müdahale edildi. Müdahale sırasında yaralananlar oldu.

Batman ’da gerçekleştirilen Newroz kutlaması sırasında alana sığmayan kalabalık, alanın yanında bulunan Batman Şehirlerarası Otogarı’na geçerek ateş yaktı.

IMC TV'de yayınlanan habere göre, alanın dışına çıkıldığı gerekçesiyle polis, kalabalığa tazyikli su, gaz bombaları ve plastik mermiyle müdahale etti.

Gaz bombaları kutlamanın yapıldığı alana da atılırken, alanda bulunanlar arasında yaralananlar oldu.

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem

Etiketler

Diyarbakır Newroz


Yazar Hakkında