Asya Abdullah'dan Hasekê saldırısına ilişkin açıklama: Destek bekliyoruz

Diyarbakır'da düzenlenen Newroz kutlamasına katılmak için şehre gelen PYD Eş Başkanı Asya Abdullah, Hasekê'de kutlanan Newroz’a yönelik IŞİD saldırısı hakkında bir açıklama yaptı.

 21 Mart’ta Suriye'nin kuzeyindeki Haseke kentinde Newroz kutlamaları sırasında düzenlenen bombalı saldırılarda 47 kişi yaşamını yitirdi. PYD Eş Başkanı Abdullah, Newroz kutlamaları için haftasonu geldiği Diyarbakır’da Hasekê saldırılarıyla ilgili de bir açıklama yaptı. Saldırın sivil halka yönelik yapıldığını, 28'i kadın 12'si çocuk olmak üzere 47 kişinin yaşamını yitirdiğini aktardı. Çoğunun ağır olmak üzere 140 kişinin de yaralı olduğunu ifade eden Abdullah, yaralıların durumlarının düzelmesi için ellerindeki tüm imkanları seferber ettiklerini söyledi. Eş Başkan Abdullah, son olarak "Sivil halka yönelik yapılan saldırılar kabul edilemez saldırılardır. Sivil halka yönelik yapılan saldırılara ilişkin tüm demokratik kesimleri duyarlı olmaya ve bu konuda bizlere destek vermeye çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.

Diyarbakır-Mardin Metropoliti Saliba Özmen ziyareti

Asya Abdullah Diyarbakır’daki Newroz kutlamasının ardından Mardin'e geçti. Mardin'de çeşitli temaslar gerçekleştiren Asya Abdullah, Mardin Büyükşehir Belediyesi eş başkanları Ahmet Türk ve Februniye Akyol Akay'ı belediyede ziyaret etti. Ziyarette PYD Eş Başkanı’na, Kobanê Kantonu Eş Başkan Yardımcısı Xalit Berkil, kadın hareketinden Nujîn Yusuf ve eski Avrupa Parlamenteri Feleknaz Uca da eşlik etti. Ziyarette Kobanê ve Cizîrê kantonlarına dönük son günlerde yaşanan saldırılar konuşuldu.

Görüşmenin ardından PYD Eş Başkanı ve beraberindekiler, Deyrülzafaran Manastırı’na geçerek Diyarbakır-Mardin Metropoliti Saliba Özmen'i ziyaret etti. Ziyaretçileri manastırdaki makam odasında karşılayan Özmen, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Basına kapalı yapılan görüşmenin ardından manastır çıkışında Metropolit Özmen ile Asya Abdullah, basın mensuplarına açıklamada bulundu.

Özmen, yüzyıllardır Süryani halkının Cizîrê Kantonu'nda Kürtlerle beraber yaşadığına dikkat çekerek, ziyarette bu beraber yaşamaya ilişkin Eş Başkan Abdullah'ın fikirlerinden yararlandıklarını söyledi. Bunun yanı sıra DAİŞ çetelerinin Süryaniler ve Kürtlere karşı yapmış olduğu son saldırılar hakkında da görüşüldüğünü ifade eden Özmen, "Orada yaşayan halkların durumları hakkında konuştuk ve eş başkanımızın fikirlerinden yararlandık. Yüzyıllardır bu halklar beraber barış ve huzur içinde yaşamaktadır. Temennimiz de odur ki dünyanın her yerinde özelikle bölgemizde kalıcı bir barışın hakim olmasıdır. Bizler beraber yaşayan kocaman bir aileyiz. Dili, dini ve rengi ne olursa olsun insan değerlidir. İnsan değerli olduğu için de beraber iç içe, huzur ve barış içinde yaşamalıdır" dedi.

‘Görüşmenin amacı mücadeleyi kuvvetlendirmek’ 

Asya Abdullah ise Cizîrê Kantonu'nun bir mozaik kanton olduğunu ve içinde birçok halkın beraber yaşadığına vurgu yaptı, "Orada birçok kültür, tarih ve sanat beraber barış içinde ve huzurlu bir şekilde yaşamaktadır. Görüşmemizdeki amaç da yıllardır bu beraberliğe ve kardeşliğe karşı yapılan saldırılara karşı beraber mücadeleyi kuvvetlendirmek içindir. Bunu da demokratik bir birliktelikle yapabiliriz. Özellikle Süryanilerin yoğun olduğu Til Temir'de yapılan saldırılarda birçok Süryani DAİŞ çetelerince esir alınmış ve çoğu köyde ele geçirilmiştir. Buralara ilişkin de YPG, YPJ ve Süryani meclisleri beraber ortak bir çalışma yürütmektedirler. Bizler beraber olmalıyız. Eğer diyalog beraber olursa verilen mücadele bir sonuca varacaktır. Diyalog bir zenginliktir. Beraber barış içinde yaşamak bir zenginliktir. Bu diyalogumuz her zaman devam edeceği gibi bu zenginliği korumak için de beraber olmalıyız" diye konuştu. (DİHA)

 

Kategoriler

Güncel Gündem



Yazar Hakkında