Soykırım tanıklıklarından '100 saniye'

Soykırımdan kurtulanların tanıklığı 100 saniyelik bir video projesine dönüştürüldü. '100 Seconds' (100 saniye) isimli proje kapsamında dünyaca tanınan ünlüler soykırım tanıklıklarından 100 saniyelik bölümleri okuyacak.

Ermenistan’ın başkenti Yerevan’da bulunan Gomidas Müzesi’nde, Soykırımı anmak için özel olarak hazırlanmış ‘100 seconds’ (100 saniye) projesinin tanıtımı yapıldı. ‘Mediamax’ medya şirketi ve ‘VivaCell-MTS’ tarafından hazırlanan projede tanınan yazarlar, gazeteciler, müzisyenler ve oyuncular, soykırımda hayatta kalanların tanıklıklarını 100 saniyelik videolarda seslendirecek.

Ermenistan Ulusal Arşivi tarafından yayımlanmış tanıklıklara ses verecek proje kapsamında 24 video çekildi. Bugünden (23 Mart) itibaren 24 Nisan’a kadar her gün bir video yayınlanacak. 

İlk yayınlanan videoda İngiliz oyuncu Sally Day, Mariam Ghazaryan’ın 1916'da Soran köyünde tanık katliamın bir kısmını okuyor: 

Gomidas Müzesi’nde düzenlenen tanıtım toplantısında konuşan Mediamax Müdürü Ara Tadevosyan, ‘bu korkunç tanıklıkları duymak çok kolay değil, fakat ne kadar çok insan duyduklarından etkilenirse yeni soykırımların olması o kadar engellenmiş olur” diye konuştu.  

Başkanlık Özel kalemi ve Ermenistan 100. yıl etkinlikleri komitesi başkanı Vigen Sargsyan ise tarihin unutulmaması için hazırlanan bu proje nedeniyle komite adına teşekkür etti. 

Her gün bir tanesi yayınlanacak videoları mediamax’in adresinden takip edebilirsiniz. 



Yazar Hakkında