‘Puslu Kıtalar Atlası’nın resimli macerası

İhsan Oktay Anar’ın unutulmayan ilk romanı ‘Puslu Kıtalar Atlası’, bu defa İlban Ertem’in masalsı çizgileriyle resimli roman olarak basıldı.

İletişim Yayınları tarafından 13 Mart’ta yayımlanan resimli roman için beş sene boyunca çalışan Ertem, www.puslukitalaratlasi.com sitesinde, bu çalışmaya nasıl başladığını şu sözlerle anlatıyor:

“Puslu Kıtalar Atlası’nı ilk çıktığında okumuş ve çok sevmiştim, on iki sene sonra kitabı tekrar elime aldığımda ilk defa okuyormuşum gibi kaptırıp bir kez daha bitirdim. Ne yaptığımın farkına varmadan öylesine birkaç eskiz çizdim, kitap kımıldamaya başladı, daha da hoşuma gitti.(...) Resimli romanı on iki yıl önce, yirmi yıl aralıksız çizmenin getirdiği bir usanmayla bırakmıştım. Artık resim, illüstrasyon, küçük heykeller yapıyordum, rahatım iyiydi ama bir baktım ki yatıyorum, kalkıyorum, kafamda kitaptan kokular, sahneler, fısıltılar var. Baktım olmayacak; kitabın üzerinde ufak ufak çalışmaya başladım. Gidip İhsan Oktay Anar’la tanıştım, ne yapmak istediğimi anlattım, desturunu aldım. Eve döndüğümde masamın üzerinde çizilmeyi bekleyen okyanus büyüklüğünde bir roman vardı.(...) Romanı bire bir uyarladım, ne kısaltmaya ne de tekrardan yazmaya içim elverdi. Ben onu okuduğum haliyle çok beğenmiştim, aynen o şekilde uyguladım.”

 

Kategoriler

Kültür Sanat Edebiyat


Yazar Hakkında