KCK'den newroz mesajı sonrası ilk açıklama

KCK Yürütme Komitesi Eş Başkanı Bese Hozat, devletin atacağı somut adımlara göre, kendilerinin de süreci destekleyen eş zamanlı adımlar atacaklarını ifade etti, Abdullah Öcalan'ın newroz mesajındaki her kelimeye katıldıklarını söyledi.

Bese Hozat, 'Med Nuçe' kanalına verdiği söyleşide Abdullah Öcalan'ın newrozda okunan mesajında, 28 Şubat'ta açıklanan 10 başlık altında izleme heyetinin de gözetiminde müzakerelere başlama çağrısı yaptığını, tarafların karşılıklı eş zamanlı, paralel adımlar atması gerektiğini anlattı. 

Hozat, PKK'nin silah bırakması için hükümetin de mutabakata vardığı 10 başlığın müzakere edilmesi, izleme heyetinin İmralı'daki görüşmeleri izlemesi, TBMM'de oluşturulacak 'Hakikatlerle Yüzleşme Komisyonu'nun çalışması, buna uygun yasaların çıkarılması ve anayasa değişikliği yapılması gerektiğini söyledi.

KCK'nın eş Başkanı Bese Hozat, PKK'nın silah bırakması için sürecin nasıl işlemesi gerektiğine ilişkin şöyle dedi:

"Müzakereler sırasında izleme heyeti gerekirse taraflara uyarıda bulunur, müdahale eder; uzaklaşan taraf varsa onu müzakereye çeker. Sağlanan mutabakata uygun adımlar atılması gerekiyor. Newrozdan sonra yapılan ilk görüşmeye izleme heyetinin de dahil olması, 10 başlık altında resmi müzakerenin başlaması gerekir. Meclis'te 'Hakikatlerle Yüzleşme Komisyonu' kurulur. Tarafların uzlaştığı 10 başlık altında mutabakatı ele alır. Bunun üzerinde çalışır Meclis genel kuruluna getirir ve tartışılmasını sağlar. Yasalarını çıkarması ve yeni bir anayasayı çıkarması gerekiyor. Bu süreçler yaşanır, somut gelişmeler adımlar atmış, yasalar çıkarmış, özgür yurttaşlık temelinde düzenlemeler sağlanırsa PKK kongresini toplar; silahlı süreci noktalar. Yeni bir stratejik değişime gider. Devlet sorumluluklarını yaparsa silahlı mücadele anlamsızlaşır."

Kategoriler

Güncel Gündem



Yazar Hakkında