Kınalıada Vakfı’ndan mağduriyet beyanı

Kınalıada Surp Lusavoriç Kilisesi Vakfı geçen yılın kasım ayından bu yana bir dizi davayla mücadele ediyor.

Sona Özzakaryan adlı şahıs, ‘vakfa ait olmayan parsellerde kaçak yapılar inşa ettirdiği’ iddiasıyla vakıf aleyhinde dava açtı. Vakfı işgalci olarak gösteren bu davalarla ilgili uzun uğraşlar vermek zorunda kalan Vakıf Başkanı Levon Şadyan, kendilerine tebligat ulaşmasının ardından önceki yönetim kurulları tarafından yapılan kira sözleşmeleri ve tapu kayıtlarını mahkemeye sunduklarını ve davayı kazandıklarını ifade etti. Konuyu 16 Mart Pazartesi günü Vakıflar Arası Dayanışma ve İletişim Platformu (VADİP) toplantısında gündeme getiren Şadyan, yaşadıkları mağduriyeti vakıf temsilcilerine ve basının dikkatine sundu.

‘Bir Ermeni’nin kendi cemaat vakfına yaptıkları’

Özzakarya’nın ortaya attığı mesnetsiz iddialarına dayanan dava dosyasının yoğun uğraşlar sonucunda kapandığını söyleyen Şadyan, buna rağmen, söz konusu yapılarla ilgili kamu davası açıldığını ve bu davanın halen devam ettiğini söyledi. Şadyan, Sona Özzakaryan’ın bu tavrının altında vakfın mülklerinden faydalanma niyeti olduğunu düşündüklerini söyledi. Şadyan söyle konuştu: “Şahsı çocukluğundan beri tanırız. Önceki dönemlerde vakfımızda kiracıydı, ancak kira bedelini uzun süre ödemediği için tahliye etmek zorunda kaldık. Maddi durumu yetersiz olduğundan, Yönetim Kurulu olarak toplantıda verdiğimiz kararla kendisine bir süre maddi yardım yapma kararı aldık. Sonuçta cemaatimizin bir üyesi olduğu için onu zor durumda bırakmak istemedik. Ancak daha sonra bu yardımı kesmek zorunda kaldık. Uzun süredir kendisinden haberimiz yoktu. Bu davalardan sonra başka bir mülk için vakfımıza haber gönderdiğini ve burayı kendisine vermememiz durumunda şikâyetçi olacağını söylediğini öğrendik. Ayrıca vakfımıza ait yerlerden uzun yıllar kira vermeden faydalanan, birkaç yıl önce tahliye ettiğimiz kişilerle de birlik olduğunu öğrendik. Bunları, bir Ermeni’nin kendi cemaatine ait bir vakfa yaptıklarını göstermek ve kınamak için gündeme getirdim. Sonuçta o akarlardan elde edilen gelir cemaatin tümüne ait. Davalar maddi olarak da vakfımız için ağır sonuçlar doğuruyor.”

Konuyla ilgi görüşmek istediğimiz Sona Özzakaryan ise herhangi bir açıklama yapmaktan kaçındı.

Kategoriler

Toplum Vakıflar Kilise

Etiketler

Kınalıada


Yazar Hakkında

1992 İstanbul doğumlu. Agos Gazetesi Toplum Editörü. Ermeni toplumu gündemi, sosyal etkinlikleri ve yaşamı üzerine haberler yapıyor.