'İzleme heyeti' çatlağı büyüyor

Çözüm sürecini hükümet kanadından yürüten isim Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, "Selahattin Demirtaş ve Kandil'in geçen hafta yaptıkları açıklamalar süreci zehirlemiş, iklimi bozmuştur" dedi. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise yaptığı açıklamada ‘İzleme Heyeti HDP’nin kırmızı çizgisi olmadığını, önemli olanın süreç olduğunu' belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İzleme heyeti konusuna olumlu bakmadığına yönelik açıklamasının ardından başlayan çözüm süreci çatlağı devam ediyor. 

Bugün Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan konuyla ilgili bir açıklama yaparak Erdoğan’ın açıklamalarını savundu. 

"Selahattin Demirtaş ve Kandil'in geçen hafta yaptıkları açıklamalar süreci zehirlemiş, iklimi bozmuştur" diyen Akdoğan, "Cumhurbaşkanımız bu sürecin mimarıdır ve ona savaş açan yaklaşım kabul edilemez. Bu sürece de bir fayda sağlamaz, öncelikle bunun bilinmesi gerekir. Sayın Erdoğan'ı kimse Çözüm Süreci'ne karşı gibi bir konuma da indirgeyemez" diye konuştu.

Akdoğan, "Süreçte bir bilgilendirme eksikliği varsa bu bize aittir ve bunu telafi ederiz. Sayın Cumhurbaşkanımızın bu konuda sözleri bizim için talimattır. Sayın Erdoğan herhangi biri değildir. Sayın Cumhurbaşkanımız hem Ak Parti'nin Kurucu Genel Başkanıdır hem de bu siyasi hareketin lideridir. Onun pozisyonu, süreç açısından hayati önemdedir" ifadelerini kullandı.

Akdoğan şöyle devam etti:

"Ben daha önce yaptığım açıklamalarda halkın cumhurbaşkanını seçmesiyle birlikte yeni bir parametrenin sisteme girdiğini, zaten sürdürülemez hale gelen sistemin, bu yeni parametreyle daha da süreci zorlaştıracağını vurgulamıştım. Bu yüzden bu, kişilerden bağımsız bir sistem sorunudur. Sayın Başbakanımız da defaatle bunu vurgulamıştır, yeni anayasa bağlamında başkanlık sistemine vurgu yapmıştır. Seçim beyannamesi çalışmalarında da bu değerlendirilen önemli bir konudur."   

Demirtaş: İzleme heyeti HDP’nin kırmızı çizgisi değil

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise bugün yaptığı açıklamada, izleme heyetiyle ilgili olarak "İzleme Heyeti HDP'nin kırmızı çizgisi değildir, yeter ki süreç ilerlesin. Hükümetin izleme heyeti olacak demesi önemlidir" dedi

Heyet çelişkisi

İzleme Heyeti ile ilgili olarak ilk açıklama, 12 Mart'ta HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan'dan gelmişti. Buldan, 16 kişilik bir İzleme Heyeti oluşturulduğunu, HDP'lilerin bu heyetle birlikte İmralı'ya gideceğini söyledi, heyette akil insanlar ve bölge başkanları ile isimleri belirlenecek 9 kişinin yer alacağını ifade etmişti. 

Buldan'ın açıklamaları ertesi gün Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan tarafından önce yalanlandı; ardından Akdoğan geçen Çarşamba yaptığı açıklamada “İzleme Heyeti'nde 5-6 kişinin yer alacağını, bu isimlerden bazılarının belirlendiğini, nihai kararı Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun vereceğini” söyledi.

 

 

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem



Yazar Hakkında