“Ermeniler Gökçek’e dava açmalı”

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’e Ermeni dediği için, Gökçek’in ’tiksinti verici’ ifade ediyerek dava açtığı Hayko Bağdat, davanın tartışılmaya değer bir konuyu tekrar gündeme getirdiği görüşünde.

Almanya Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir'in Yerevan’ı ziyaret etmesi sonrasında Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, twitter üzerinden yazdığı yazıda ‘Cem Özdemir senin kökenin Ermeni mi?’ ifadesini kullanmıştı. Gökçek’in ayrımcı ifadelerinin ardından yazar Hayko Bağdat, yine twitter üzerinden Melih Gökçek’e yönelik  ‘#melihgokcekermeniymis’ etiketiyle bir dizi açıklama yapmış; “Başkenti resmen Ermeni’ye vermişler, yazıklar olsun” ve “Sana resmen Ermeni dedim, dava aç bence?” demişti. 

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in avukatları Fatih Atalay ve Çağrı Alkan, iftira ve hakarette bulunduğu, kişilik haklarına saldırdığı, hakaret ve iftira suçlarını işlediği, ayrıca halkı kin ve düşmanlığa tahrik ettiği iddiasıyla gazeteci Hayko Bağdat hakkında 10 bin liralık manevi tazminat davası açtı ve Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. 

Avukatlar, suç duyurusu dilekçesinde Gökçek'in "ülkesini ve milletini seven, vatan aşığı bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğunu Bağdat'ın da bildiği" kaydederek "Halk tarafından bu kadar sevilen, sayılan birine yönelik olarak tiksinti veren anlamında kullanılan bir kelime, müvekkilimin kişilik haklarının ağır şekilde ihlali olduğu gibi müvekkilime oy veren, destekleyen, seven, sayan herkese karşı yapılmış büyük bir saygısızlıktır” ifadelerini kullandı.

Dilekçede, “Hem müvekkilime hem Ankaralılara hakaret niteliğinde olan bu paylaşıma çok yakında Ankaralıların en iyi şekilde cevabı, yine sandıkta vereceğine inanıyoruz” ifadeleri de geçiyor. 

“Eğer Ermeni demek hakaretse Gökçek 10 bin liradan fazlasını ödemek zorunda”

Hakaret davasıyla ilgili Agos’a konuşan Hayko Bağdat, davanın tartışılmaya değer bir konuyu tekrar gündeme getirdiği görüşünde: “Şimdiye kadar defalarca hoşlanmadığı insanlara ‘Ermeni misin?’ diye soran bir insandan bahsediyoruz. Eğer birine Ermeni demek, iddia edildiği gibi hakaretse Melih Gökçek 10 bin liradan çok daha fazlasını ödemek zorunda.” Henüz savcılıktan yazılı bir çağrı gelmediğini aktaran Bağdat, “Siyasetçi diliyle Ermeni halkının defalarca aşağılandığı bir ortamda, kendisine bir Ermeni tarafından Ermeni denmesinin hakaret sayılması başlı başına bir parodi. AB ilişkileri nezdinde de örnek bir vaka teşkil eder” dedi.  

'Görevden alınmalı'

Hukukçu Erdal Doğan ise, ‘Melih Gökçek’in açtığı davayla ırkçı bir eyleme imza attığını’ vurgulayarak, davanın ilk olarak savcılık tarafından reddedilmesi gerektiğini söylüyor. Doğan, Ermeniler başta olmak üzere tüm vatandaşların Gökçek’e dava açması gerektiğini görüşünde: “Irkçılık ve nefret söylemini kamu görevlisi sıfatıyla yürütmüş olması ve kamusal alanda da bu söylemi sürekli gündemde tutması, kendisinin öncelikle İç İşleri Bakanlığı nezdinde görevden alınmasını; yanı sıra halkı kin ve nefrete sürüklemek bakımından yargısal açıdan gerekli tazminatları ödemesini gerektirir.” 

Kategoriler

Güncel İnsan Hakları



Yazar Hakkında

1987 İstanbul doğumlu. Agos web sitesinin editörü; insan hakları, ifade özgürlüğü, çevre hareketleri, güncel politika ve yaşam haberleri yapıyor.