Çağlayan Adliyesi'ne operasyon

Berkin Elvan soruşturmasını yürüten savcı Mehmet Selim Kiraz'ın Çağlayan Adliyesi'nde DHKP-C örgütü üyeleri tarafından rehin alınmasıyla başlayan kriz devam ediyor. Saat 20.30 itibariyle adliyeye operasyon başlatıldı.

3 eylemcinin öldürüldüğü, savcının da yaralı olduğu iddia ediliyor; fakat durum henüz kesinlik kazanmadı. 

Başsavcılığın operasyonla ilgili açıklama yapması bekleniyor. 

Saat 20.05 itibariyle Halkın Hukuk Bürosu'nun twitter hesabından "Müzakereyi yürütenler adliye dışına çıkartıldılar. İçeriye müdahale edilebilir" mesajı paylaşıldı. 

Saat 20.30 itibariyle BBC Türkçe'nin Çağlayan Adliyesi önündeki muhabirleri Çağıl Kasapoğlu ve Selin Girit'in anlatımına göre bina içinden patlama ve koşuşturma sesleri geldi.

Bugün saat 12.36 itibariyle, Savcı Mehmet Selim Kiraz’ın Çağlayan Adliyesi’nin 6. Katındaki bürosunu basan eylemciler Kiraz’ı rehin almış, savcının kafasına dayadıkları silahla poz vererek taleplerini sosyal medya üzerinden yaymıştı. 

Aradan geçen sekiz saatte Çağlayan Adliyesi boşaltıldı ve özel TİM bölgeye konuşlandı.

Saat 16.30 itibariyle Başbakanlık, Çağlayan Adliyesi’ndeki rehine kriziyle ilgili yayın yasağı getirdi. Başbakanlık, RTÜK Yasası'nın "Olağanüstü dönemde yayınlar" başlıklı 7. maddesi uyarınca, Çağlayan Adliyesinde İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın rehin alınmasına ilişkin haberlere geçici yayın yasağı getirdi.

Aynı saatlerde İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal ve Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu’nun da olduğu bir arabulucu heyetinin Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na geldiği belirtildi. 

3 polis talebi

Eylemciler Cumhuriyet, Radikal, Med Nuçe, DİHA gibi medya mecralarına canlı bağlanarak taleplerini dile getirdi. Eylemciler, dosyayı ve kriminal büronun yazılarını incelediklerini ve belgelerde üç polisin kırmızı çerçeve içine alındıklarını söyledi. Raporda öne çıkan G.T. isimli bu polisle birlikte sicil numaraları bilinen diğer iki polisin canlı yayında suçlarını itiraf etmesini isteyen eylemciler, daha sonra eylemlerini bitireceklerini açıkladı.

Örgüte yakın internet sitelerinde talepler daha önce Berkin Elvan'ın ölümünden sorumlu olan polislerin televizyonda canlı yayına çıkarak itirafta bulunmaları ve 'halk mahkemelerinde' yargılanmaları şeklinde sıralanmıştı.

Ankara'da olağanüstü toplantı

Rehine krizi nedeniyle Ankara’da da olağanüstü bir toplantı düzenlendi. Davutoğlu'nun, İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk ve Adalet Bakanı Kenan İpek'i parti genel merkezine çağırarak bir toplantı düzenlediği belirtildi. Toplantıya iki bakanın yanı sıra Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ile seçim nedeniyle istifa eden İçişleri eski Bakanı Efkan Ala ile Adalet eski Bakanı Bekir Bozdağ'ın da katıldığı öğrenildi.

Sami Elvan: Kimsenin burnu kanamasın

Rehine krizinin tırmanmasıyla gün içinde Berkin Elvan’ın babası görüntülü bir açıklama yapmış, eylemcilere 'Ben kimseninin burnunun kanamasını istemiyorum. Kolunuza girip sizi oradan alacağım' demişti. 

Konuyla ilgili ilk resmi açıklama saat 18.00 sularında gelmiş, İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Birimi'nden sorumlu Başsavcıvekili Orhan Kapıcı ve İstanbul Valisi Vasip Şahin adliye önünde bir açıklama yapmıştı. Altınok, arabulucu heyetin adliyede müzakereye devam ettiğini onaylarken Kapıcı, "Berkin Elvan bizim çocuğumuzdur, kardeşimizdir. Onun ölüm olayı hepimizi üzmüştür. Biz hukukçular olarak, soruşturmayı etkin, zamanında yapmak zorundayız. Biz bu konuda elimizden gelen her türlü gayreti sarf ediyoruz" demişti. 

Kategoriler

Güncel Gündem



Yazar Hakkında