Savcı Kiraz için tören

Rehin alındıktan sonra öldürülen Savcı Mehmet Selim Kiraz, Çağlayan Adsalet Saraı'nda bir törenle anılıyor. Kiraz'ın cenazesi, Eyüp Sultan Camii'nde öğlen kılınacak cenaze namazı sonrasında Eyüp Mezarlığı'nda toprağa verilecek.

Savcı Kiraz için düzenlenem tören saat 11.00’de Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'nde başladı. Kiraz,  törenin ardından Eyüp Sultan Camii'nde kılınacak cenaze namazı sonrasında Eyüp Mezarlığı'nda toprağa verilecek. 

İstanbul Adalet Sarayı'nın Adli Binası’nda düzenlenen anma törenine Meclis Başkanı Cemil Çiçek, Adalet Bakanı Kenan İpek ile çok sayıda savı ve hakim katıldı. 

Operasyonda öldürülen ve Savcı RKiraz’ı rehin alan iki DHKP-C üyesinin cenazesi ise Adli Tıp Kurumu'nda tutuluyor. Ailelerinin cenazeleri teslim alması bekleniyor. 

Başbakan Ahmet Davutoğlu saldırganların kimliklerini 1991 Zonguldak doğumlu Şafak Yayla, 1987 Ardahan doğumlu Bahtiyar Doğruyol olduğunu açıklamıştı.

Sabah saatlerinde Adli Tıp Kurumu önünde pankart açıp slogan atan iki kadın gözaltına alındı.

İstanbul Barosu'ndan açıklama 

Çağlayan’daki Adalet Sarayı’nda Savcı Mehmet Selim Kiraz’ın rehin alınmasına ilişkin operasyonun ardından İstanbul Barosu açıklama yaptı 

Savcı Kiraz’ın  ölümünden ötürü üzüntülerini ifade eden İstanbul Barosu eylemi “Bu bir terör eylemidir” diye değerlendirdi. İstanbul Barosu, eylemcilerin adliyeye girişinden avukatların sorumlu tutulması yönünde çıkan haberlerle ilgili açıklama yaptı: 

“Bilinmesini isteriz ki, gerek İstanbul Barosu başkanı gerekse baromuz mensubu avukat meslektaşlarımız bu süreçte müzakereler sırasında olayın kan dökülmeden sona ermesi için olağanüstü bir çaba sarf etmişlerdir.

“Ancak daha henüz meslektaşımızın acısını bile yaşamamıza izin verilmeden, bir takım medya organlarında olayın sıcaklığı içinde olaydan avukatları, onların adliyeye giriş biçimlerini sorumlu tutmaya yönelen haksız ithamları ve kara propagandayı kabul etmek mümkün değildir. “

“Varlık sebebi hukukun üstünlüğünü, hak ve özgürlükleri korumak olan avukatların bu müessif olaydan hareketle hedef haline getirilmesi, sorumlu tutulmaya çalışılması kabul edilemez” denilen açıklamada TCK 6. maddeye göre, avukatların da tıpkı hakim ve savcılar gibi yargı görevi yapan kişiler olduğunu hatırlattı 

İstanbul Barosu “adliyede güvenlik sorununun” ortak akıl ve diyalogla ele alınması gerektiğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da dün gece yaptığı açıklamada aynı iddialara ilişkin “Bundan sonraki süreçlerde avukatların adalet saraylarına girmesinden tutunuz, diğer görevlilerin girmesine, bunlar ne gibi değerlendirmeye tabi tutulacak ele alınması gerekiyor” demişti. 

Başbakan Ahmet Davutoğlu da "Sadece avukatlarımızla ilgili hususlar değil, şu ana kadar adalet saraylarında özel güvenlikle sağlanmış güvenlik şartlarının bundan sonra emniyet birimlerimizce daha etkin bir şekilde denetlenmesi ve belki de doğrudan emniyet birimlerimizce sağlanması konusunda da gerekli tedbirler alınacak" diye konuşmuştu. 

Antalya operasyon

Rehine krizinin ardından Antalya Emniyet Müdürlüğü harekete geçti. Antalya'da da benzer eylemler olabileceği istihbaratını alan Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, eşzamanlı operasyon için düğmeye bastı ve DHKP-C üyesi oldukları iddia edilen 23 kişi hakkında gözaltı kararı çıkartıldı.

Sabaha karşı 23 ayrı adreste çevik kuvvet, özel harekat ve terörle mücadele ekipleri tarafından operasyon düzenlendi. Operasyon kapsamında çoğunluğu Akdeniz Üniversitesi öğrencisi 22 kişi gözaltına alındı. Doktor kontrolünden geçirilen şüpheliler, sorgulanmak üzere Çallı'da bululan Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne getirildi. 1 şüphelinin ise aranmasına devam ediliyor.

Gözaltı kararıyla ilgili açıklama yapan avukat Hakan Evcin, eylem iddialarının asılsız olduğu belirterek, "Grup yalnızca bugün akşam saat 19.00'da basın açıklaması yapacaktı" dedi.

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem



Yazar Hakkında